‘Malle’ on vaieldamatult armastatuim Eestis aretatud tomatisort, mille vilju praegu paljudes kodudes nauditakse. Aga kas teate, kuidas teie kasvuhoones kasvavad tomatid alguse on saanud? Maa Elu uuris selle välja.

Sort on aretatud Jõgeval ja Eesti Taimekasvatuse Instituudis (ETKI) on just nüüd augustis käimas selle seemnete varumine. Mitte kõiki tomatisorte ei kasvatata igal aastal, kuid ‘Malle’ seemnel on nii hea minek, et seda peab aina uuesti varuma.

Instituudi agronoom Ave Leppik viis meid suurde kasvuhoonesse, kus mullakottides kasvamas umbes kolmsada ligemale kolmemeetrist ‘Mallet’. Taimed ei näinud just kõige lopsakamad välja ja viljugi polnud enam palju peal. „Just täna hommikul korjasime ära,” seletas Leppik ja lisas, et sel kuumal suvel oli taimede kasv kiirem ja need hakkavad saagikandmisega juba lõpule jõudma.

Ave Leppik rääkis, et ‘Malle’ on nii nõutud sort, et selle seemneid peavad nad igal aastal uuesti kasvatama.
Ave Leppik rääkis, et ‘Malle’ on nii nõutud sort, et selle seemneid peavad nad igal aastal uuesti kasvatama. Foto: Riina Martinson

Järgmisena juhatas ta meid ruumi, kus reas punaseid tomateid täis kastid. Siin tomatid loputatakse ja rändavad kohe suurde pressi, mis neist mahla ja seemned eraldab.

Enne seemnepressi minekut tomatid pestakse.
Enne seemnepressi minekut tomatid pestakse. Foto: Riina Martinson
3. Tomatid lähevad Heiki Küngase ja Raivo Leppiku abil suurde pressi, mille ühest torust tuleb välja mahl ja teisest seemned.
3. Tomatid lähevad Heiki Küngase ja Raivo Leppiku abil suurde pressi, mille ühest torust tuleb välja mahl ja teisest seemned. Foto: Riina Martinson

Üllataval kombel polnud otse pressist tulnud mahlal suurt sarnasust poes müüdava pakimahlaga. Minu klaasi jõudev mahl oli kergelt punakas ja mahe vahujook ning väiksest klaasitäiest piisas, et kõht täis saada.

Masina poolt eraldatud seemned kogunevad pange, see n-ö löga läheb nüüd kolmeks tunniks lahusesse, mis seemnete ümbert limase kesta eraldab.

Pressist tuleb välja seemnemass.
Pressist tuleb välja seemnemass. Foto: Riina Martinson

 Seejärel seemned sõelutakse, kuivatatakse ja pakendatakse ning uue külvamishooaja eel jõuavad need meie poodidesse müügile.

Puhastatud seemned ­peavad ­esmalt ­kuivama.
Puhastatud seemned ­peavad ­esmalt ­kuivama. Foto: Riina Martinson
Pakendamise ootel seemned. Ühest tomatist saab umbes 30 seemet.
Pakendamise ootel seemned. Ühest tomatist saab umbes 30 seemet. Foto: Riina Martinson
Ave Leppik näitas, et ‘Malle’ kuivatatud seemned kaalutakse grammi kaupa pakenditesse.
Ave Leppik näitas, et ‘Malle’ kuivatatud seemned kaalutakse grammi kaupa pakenditesse. Foto: Riina Martinson
Kommentaarid
Copy