Parimaks metsamajandajaks valiti tormist laastatud metsa taastanud Gunnar Lepasaar

maaelu.postimees.ee
Copy
Gunnar Lepasaar tõdes et tänaseks on suur töö tormis murdunud metsa taastamisel ära tehtud, kuid tuleviku osas puudub selgus, sest aina laienevad lendorava kaitsealad seavad tema metsade majandamisele ranged piirangud.
Gunnar Lepasaar tõdes et tänaseks on suur töö tormis murdunud metsa taastamisel ära tehtud, kuid tuleviku osas puudub selgus, sest aina laienevad lendorava kaitsealad seavad tema metsade majandamisele ranged piirangud. Foto: Kertu Kekk-Reinhold

Eilsel kogu pere metsapäeval Pärnus kuulutati aasta metsamajandajana välja Ida-Virumaa metsaomanik Gunnar Lepasaar, kes paistis konkursil silma eeskätt maaparandustööde ja järjepideva metsa uuendamisega, olles viimased aastakümned teinud suuri pingutusi laiaulatusliku tormi laastatud metsa taastamisel.

Metsamajandajate konkursi hindamiskomisjoni kuulunud Eesti Erametsaliidu juhatuse liige Meelis Matkamäe toob tänavuste osalejate juures välja nende eriilmelisust.

„Me oleme küll väike riik, aga metsakasvatuse ja metsamajandamise võtted on veidi erinevad igal pool. Kõik see tuleb aegamööda katsetamise ja kogemuste põhjal, mida mitmed tänavused kandidaadid on kogunud aastakümnete jooksul,“ rääkis Matkamäe.

Lepasaare puhul jäi hindamiskomisjonile silma panus metsade kasvatamisse ja maaparandusse. Kuna suur osa Lepasaarte pere metsast langes 2000ndate alguse Tudu tormis, on nad viimased aastakümned palju pingutanud, et nendest aladest kaunid noored metsad kujundada. Tänaseks on suur töö ära tehtud, kuid tuleviku osas puudub selgus, kuna aina laienevad lendorava kaitsealad seavad tema metsade majandamisele ranged piirangud.

Lepasaarele kuulub 185 ha metsa. Enda sõnul majandab ta metsa oma laste ja lastelaste tuleviku jaoks – et neile väärtuslik pärand jätta ning samal ajal ka ise maal ära elada, sest linna kolimist ja oma traditsioonilisest eluviisist loobumist ta endale ette ei kujuta.

Konkursi teise koha teenis Lõuna-Eesti metsaomanik Olev Matt, kes pälvis komisjoni tähelepanu mitmekesise tegevuse ja kogemustepagasiga. Kolmandat kohta jagavad Raplamaa metsaomanikud Rain ja Ralf Elfenbein ning Valgamaa metsaomanik Magnar Alev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles