Kasemahlast saab siirupit ja isegi aurusauna

Tiit Efert
Copy
Fred Juuse näitab Hiinast soetatud masinat, millega saab põdrakanepilehti purustada.
Fred Juuse näitab Hiinast soetatud masinat, millega saab põdrakanepilehti purustada. Foto: Tiit Efert

Peipsi kandis Jõgevamaa metsade vahel Pällu külas asuv Uugi talu valmistab oma luhtadelt ja metsadest korjatud toorainest siirupeid, teesegusid ja jooke.

Talu peremees Fred Juuse hakkas kümmekond aastat tagasi Eestis esimesena kasesiirupit valmistama. Koos äripartner Tõnis Leissooga tehti valmis ka maailmas ainulaadne Ivan-tšail põhinev jäätee Ivan Cold. Meestel oli koos plaan hakata matel põhinevat jääteed tegema. Siis tõdeti, et milleks kauge ja võõramaine tooraine, kui meil endal kasvab siin võimukas põdrakanep ja sellest on aastasadu Ivan-tšaid valmistatud. Nii sündiski uus ja ainulaadne toode. Pärast Tõnise lahkumist ettevõttest teeb Fred seda usinalt edasi.

Linnas hakkas igav

Fred soetas perega talukoha maale kümme aastat tagasi, sest linnas oli igav. Ta on maal üles kasvanud ja tundis maaelust puudust. Kuulutuses hakkas silma, et talul on palju maad. Kui ta proovis kaevust vett, mis oli väga hea, saigi ostuotsus tehtud. Nagu paljud teised vanad talukohad oli ka see võssa kasvanud ning nõudis palju tööd. Küll aga kasvab talule kuuluval 11 hektaril palju kasepuid. Kuna oli soov maal midagi kasulikku teha ning Fred oli lapsepõlves metsades kasemahla kogumas ja joomas käinud, otsustas ta hakata kasemahla väärindama. Mahlakogused olid suured ning ilmne oli, et mahlana seda pakkuda ei saa. Esiteks on kasemahla keeruline säilitada ja mahlajookide pakkujaid on küllalt teisigi. Ta hakkas uurima, mida mahlaga mujal maailmas ette võetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles