Basiilikut saab poest osta enamasti poti sees. Sõltuvalt kasvatajast läheb pesto jaoks seda vaja üks või kaks potti.
Pesto
• Suur punt basiilikut (1–2 potti, u 100 g)
• 1–2 keskmist küüslauguküünt
• 1/2–1 sidruni mahl
• 1–1,5 dl kvaliteetset esimese külmpressi (extra virgin) oliiviõli
• peotäis piiniapähkleid või seedermänniseemneid või muid pähkleid või seemneid
• u 50 g kõva laagerdunud juustu
• soola, värskelt jahvatatud musta pipart
Haki basiilik (saab kasutada ka varsi) väiksemaks ja küüslauk peeneks. Aseta mõlemad koos sidrunimahla ja natukese soolaga köögikombaini ning töötle kiirelt (mitte üle 30 sekundi) puruks.
Lase köögikombainil madalal kiirusel edasi töötada ja vala ühtlase nirena sisse õli. Seejärel lisa seemned või pähklid. Kui kasutad suuremaid pähkleid (sarapuupähklid, Kreeka pähklid või mandlid), haki need enne väiksemaks ning töötle veel maksimaalselt 30 sekundit, kuni need on purustatud. Viimasena aseta anumasse juust ja sega läbi. Maitsesta soola ja pipraga.
Pane pesto õhukindlalt suletavasse anumasse, vala peale pisut õli ja hoia seda külmkapis. Kui pestot võtad, võid purki uue kihi õli peale valada.