Maalaste elu: kummikud jalas ja lauluviis huulil, internetist rääkimata

Katrin Uuspõld
, ajakirjanik
Copy
Uurikad Viru Folgil: ees vasakul Henri Uustalu, Matias Kosemets (istub), Marliis Kosemets, Mariel Moks. Taga vasakul Birgit Moks, Kädi Ülle, Sofia Rutiku, Külli-Katri Esken (istub), Hanna Liisa Talts, Lisette Moks, Miia Vanahans. Teiste taga peidus Ekebert Esken.
Uurikad Viru Folgil: ees vasakul Henri Uustalu, Matias Kosemets (istub), Marliis Kosemets, Mariel Moks. Taga vasakul Birgit Moks, Kädi Ülle, Sofia Rutiku, Külli-Katri Esken (istub), Hanna Liisa Talts, Lisette Moks, Miia Vanahans. Teiste taga peidus Ekebert Esken. Foto: Raul Valgiste

Uurikad elavad Uuri külas Harjumaal Kolga lähistel. Loksa ja Kuusalu on kiviga visata ja Tallinna piir on poole autosõidutunni kaugusel. Nad on tänapäevased maalapsed, kelle jaoks ühtviisi tähtis nii internet kui ka koduõue avarus. Nad õpivad usinalt klassikalist muusikat, kuulavad hea meelega rokki ja teevad oma rõõmuks folkbändi. Nad on Uurikad.

Paar aastat tagasi oli Kuusalu muusikakoolis tulemas kontsert. Õpetaja Külli-Katri Esken mõtles, et tore oleks, kui Uuri küla tüdruku Birgiti etteastel lööksid kampa veel mõned pillimängijad. Valis need muusikakooli õpilaste seast välja ja avastas: heldeke, kõik need lapsed on Uuri külast!

Sellest sai tõuke Uuri küla laste folkbändi Uurikad sünd. Nüüdseks on Uurikad andnud rohkelt kontserte, teinud mitu muusikavideot, nende esimene plaat on lindistatud ja ootab lõplikku lihvi.

Sel suvel on neil olnud ridamisi ülesastumisi: nende seas Kihnu merepäevad, Viru folk, Jõelähtme folk, Leesi rahvamaja pillipäev, tulemas on Tallinna teletorni perepäev ja kontsert roheliste rattaretke lõpetuseks.

Kui Uurikad oma pillid kõlama panevad ja laulu lahti löövad, on esinemispaik helgust ja lusti täis. Oma eheduse ja rõõmuga saavad nad publiku kätte. Jah, isegi siis, kui eestlasest kontserdiline kohe muusika rütmis kaasa õõtsuma ei hakka, läheb tal nägu mitu tooni helgemaks.

Suurimad fännid on vanemad

Kõige suuremad fännid ja kaasaelajad on alati aga Uurikate vanemad. Nemad huilgavad julgustavalt, aplodeerivad kõige kõvemini ja võtavad tantsugi üles.

„Eesti publik on maailma raskemaid,” tunnistas Uurikate juhendaja Külli-Katri Esken.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles