Sordiaretajad palkasid droonilennutaja

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Droonilennutaja Anti Konsapi suvi möödus Jõgeva ümbruses põlde pildistades, talvel algab põhjalikum andmete analüüs.
Droonilennutaja Anti Konsapi suvi möödus Jõgeva ümbruses põlde pildistades, talvel algab põhjalikum andmete analüüs. Foto: Riina Martinson

Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) katsepõldude kohal Jõgeva ümbruses näeb sel aastal lendamas drooni, mis korra nädalas pildistab üles kõik põllud.

ETKI teadur Reine Koppel seletas nisu katsepõllu kõrval seistes, et suvel ta sisuliselt elab põllul – käib katselappe läbi, teeb vaatlusi ja paneb andmed kirja. Sellest aastast on töö aga märksa efektiivsemaks muutunud. Seda just tänu drooni kasutuselevõtule.

„Meie droonilennutaja Anti võtab oma mehitamata õhusõiduki, sõidab sellega põllust üle ja teeb pilte, see võtab kuni tunni. Siis saadab need pildid Hannah Joy Kennedyle, kes paneb pildid arvudesse, mida siis meie oma töös kasutada saame,” rääkis Koppel. „Nii saab vajalikud andmed kiiremini kätte ja neis on vähem inimsilma eksitust. Mina käin ka kõik lapid läbi, aga tuhandeid lappe uurides silm paratamatult väsib.”

Nüüd näitab Koppel samal põllul drooni tehtud pilte, kus sajad rohelised ristkülikud kõrvuti. Need ongi katsepõllul pisikeste lapikestena külvatud sajad eri teraviljasordid, mille omadusi sordiaretajad nüüd uurivad. Reeglina pildistatakse põld üle iga nädal ja nii on hea ülevaade taimede arengust. „Oleme tänu drooni tööle suutnud koguda selliseid andmeid, mis mulle väga meeldivad,” rõõmustas Koppel.

Sel põllul olid püsti veel viimased viljalapid. Koppel tõdes, et põuane suvi tegi sordiaretajale rõõmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles