Teraviljahindadega toimub anomaalia

Silvi Lukjanov
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Praeguste teraviljahindade üle rõõmustavad kõik põllumehed, kes vilja kasvatavad või kellel on vilja müügiks, sest hind on tasemel, mida näeb väga harva, kuid miski ei välista, et see võib veelgi tõusta.

Põllumajandusfirma Pajusi ABF juht Lembit Paal on kindel, et praeguste teraviljahindade üle rõõmustavad ka need, kes fikseerisid teravilja müügihinna mõni päev enne 13. augusti suurt hinnatõusu nagu tema. „Jah, saan oma müügikoguse juures küll mitu tuhat eurot mööda pükse, kuid börsil söödavilja eest saadav üle 200 euro tonnist, juba see liigitub anomaalia sekka, mis tuleb kiirelt ära kasutada,” lausus ta. Ta teab, et teiste kaotused võivad olla veel suuremad, sest teraviljahindade fikseerimisel on igaühel oma taktika. Seda alustatakse kevadel n-ö talvituva orase pealt ja tehakse ka suvel vilja kasvult saaki ennustades.

Loomakasvatajana on Paal igal sügisel sunnitud söödaviljast üle jääva osa müüma, sest ladustamiseks on tal ruumi vaid söödaviljale. Nii tunduski talle pakutav börsihind liiga hea, et olla tõsi, ja ta fikseerisis selle. Seda enam, et esimese osa müügihinnast fikseeris ta veel varem ja mitmed kümned eurod veelgi odavamalt. Tagant­järele tarkusena teab ta nüüd, et kui olnuks kannatlikkust rohkem, oleks peaaegu kümme eurot tonnist enam saanud. „Kuid börsi ei tea kunagi ette. Sama hästi oleks hind võinud ka 10–20 eurot langeda.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles