Mahetalu perenaine julgustab maale tulema

Tiit Efert
Copy
Matsalu looduskaitsealal tegutsemine tekitab Karu mahetalu perenaisel Eike Lepmetsal uhke tunde.
Matsalu looduskaitsealal tegutsemine tekitab Karu mahetalu perenaisel Eike Lepmetsal uhke tunde. Foto: Tiit Efert

Läänemaal Matsalu looduskaitseala põhjaosas tegutsev ja köögivilju kasvatav Karu mahetalu perenaine ­Eike Lepmets klientide puuduse üle ei kurda. Tema hinnangul võiks sellises mahus mahetalusid olla rohkemgi.

Eike majandab 0,3 hektaril, mis annab tema sõnul päris palju tööd. Kõik, mis põllult tuleb, leiab tee klientide ostukorvi.

On muidugi ka erandeid. Kord proovis katsetamishimuline Eike kasvatada endiiviat ehk salatsigurit. Seda peeti mõruks ja kogu saak läks komposti. „Mõru ei tähenda tegelikult, et saak halb oleks olnud. Kindlasti oli see väga kasulik, aga kliendid otsivad eeskätt maitseelamust ja mõned tooted vajavad harjutamist,” selgitas Eike. Ta peab oma põlde justkui katsepolügooniks.

Karu talu asub Keravere sumbkülas, mida on ajalooürikutes mainitud juba 1278. aastal. Müügiks olevaid maju siin praegu ei ole. Põliskohti niisama lihtsalt käest ei anta. „Minagi tundsin, et juured on siin,” kinnitas Eike.

Ta rääkis, et loomad on talu loomulik osa, sest siis tekib ringlus ja saab taimedele midagi tagasi anda. Koos püsirohumaaga on talul viisteist hektarit maad. Taimede vorm ja värv inspireerib Eiket. „Salateid on ägedaid!” kiitis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles