Kuidas tomatid kiiremini punaseks minema meelitada

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Jahe ilm ei soosi viljade kiiret värvumist.
Jahe ilm ei soosi viljade kiiret värvumist. Foto: Riina Martinson

Pärast kuumalainet saabunud jahedamad ilmad ei soosi tomati viljade kiiresti punaseks minemist. Ometi tahaks just praegu enda kasvatatud tomateid süüa, nii levibki üsna palju soovitusi, kuidas rohelisi vilju kiiremini punastama panna.

Üks sagedasem soovitus on tuua kasvuhoonesse midagi punast, kasvõi punased õhupallid või punane pael varre ümber siduda. Veel pidavat aitama kaaliumiga toitmine, kas siis puutuhka mullale laotada, puutuha leotisega taimi kasta, banaanikoori mullasse kaevata või hoopis banaane taimede vahele riputada, et banaanist eralduv etüleen aitaks viljade kiiremale valmimisele kaasa.

Mõni soovitab vähem kasta, teine teab, et sage kastmine aitab värvumisele kaasa.

Pikki aastaid tomatite kasvatamisega seotud teemasid uurinud ETKI teadur Ingrid Bender on Maa Elule kirjutatud artiklis tõdenud, et jahedal ajal ei saa me oluliselt kiirendada viljade valmimist, kui ilmastik seda ei võimalda. Siiski saame pisut kaasa aidata, kui eemaldame igal nädalal külgvõrseid ja võtame ära vahel tekkivad juurevõrsed (uus võrse vana taime kõrval).

Samuti aitab, kui korjame vilju enne täisküpsusse jõudmist, näiteks kui punaseviljaliste sortide tomatid on oranžiks värvunud. Siis saavad järgmised viljad kiiremini täis kasvada ja küpseda. Vilju tuleks korjata regulaarselt ja sageli, näiteks üle päeva.

Indeterminantsetel ehk kõrgekasvulistel sortidel tuleks ladvad ära võtta augusti algul. Ladvad näpistatakse ära nii, et peale viimast viljakobarat jäetakse alles veel kaks ülemist lehte. Determinantsetel ehk madalakasvulistel sortidel võtame samal ajal ära uued võrsed ega lase vilju moodustuda. Nii toimides jõuavad kõikidest taimele jäänud õitest kasvada enam-vähem täissuuruses viljad, mida saab enne suurema külma tulekut rohelisena ära korjata ja tuppa järelvalmima panna.

Väga suurte õisikute ja viljakobarate korral (näiteks kirss-tomatid) tuleks vähendada nooremaid õisi, et moodustunud viljad saaksid kiiremini küpsema hakata.

Lehti peaks vähemaks võtma alates alumistest lehtedest. Ära tuleb võtta kõik haiged ja alumised vananenud laigulised lehed. Ka terveid elujõulisi lehti võib eemaldada kuni kobarateni, milles viljad valmivad. Terveid lehti võetakse ära vähehaaval, 2–3 tükki nädalas.

Tomat on suure toitainevajadusega kultuur, seepärast peab taimi väetama ka augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles