/nginx/o/2021/08/04/13966713t1h58be.jpg)
Nüüd, kui augustis on Eestis vähipüük taas lubatud, tasub vähist valmistada gurmeeroogasid. Kahjuks on olukord jõevähiga Eestis kehvemaks jäänud.
Kokandushuviline Tauno Laasik on uurinud vanu retseptiraamatuid. Ta täheldas: kui mõisaaegsetes raamatutes on kirjas, et võta vähitoidu valmistamiseks 200 või 400 vähki, siis enne teist maailmasõda olid numbrid juba langenud 40–50 vähile. Nõukogudeaegsed raamatud soovitavad võtta kümmekond vähki, aga tänapäevased numbrid on langenud viieni.
Põhiprobleemiks on Eestis olnud võõrliigid ja vähikatk, mille on ilmselt inimesed siia toonud sajand tagasi koos vähkidega. Kõige tuntum, signaalvähk, ei ohustagi jõevähki ja nad võiksid koos kenasti elada, aga kui peaks veekogusse sattuma katkupisik, tapab see jõevähi, ent signaalvähk jääb ellu ja kannab viirust edasi. Jõevähk sinna veekokku enam tagasi tulla ei saa.
Tegelikult on signaalvähk söödav ja neis piirkondades, kus muud enam saada pole, tehakse sellestki gurmeeroogasid. Tal on küll liha vähem ja see pole nii maitsekas kui jõevähil. Teised võõrliigid, nagu ogapõskne vähk ja marmorvähk, on aga toidu mõttes puhas rämps.
Gurmeetoit
Vähk on kõige ehedam Eesti gurmeetoit. Kõige lihtsam on seda valmistada, kui ajada potis vesi keema, lisada potti tilli ja soola ning keeta vähki, kuni laka peale tekib lõhe. Jälgima peab, et ei keedaks üle, muidu muutub liha kummiseks.
Vähki saab grillida. Tauno soovitas seda teha kadakapadjal. „Tõsine kiht kadakat, vähid sinna peale, grillil kaas kinni ja 10–12 minutit kuumutada. Soolagi pole vaja panna, kadakas annab mõnusa maitse. Vähist ei pea kõhtu täis sööma, seda tuleb lihtsalt nautida,” lausus Tauno.
Vähipüük on muidugi omaette elamus. Pime suveöö kuskil jõe ääres, toreda saagi ootus, lõke ja selle peal vähi keetmine ning lõpuks seltskondlik söömine. Seda ei asenda miski. Kauplustest võib leida külmutatud kujul Eesti jõevähi sugulast punast soovähki, mida Euroopas kasvatatakse, ent peale püüdmise emotsiooni puudumise on see ka kehvem isend, millel maitsvat liha leiab vaid laka peal.
Omaette kunst on vähi söömine, selleks peab olema kannatlikkust ja tuleb varuda aega. Rapsimisega võib väga palju head kraami raisku minna. Sõrad tuleb ükshaaval läbi lutsutada, kest seest tühjaks limpsida. Aga, mis veel – kõik jäänused võib pärast kuivatada ja seejärel uhmerdada ning sellest saab valmistada imelist maitsevõid. Selle valmistamiseks lisa pulber sajale grammile võile ning aja kuumaks. Lisa ka veidi vett ja keeda, kuni vesi on aurustunud. Vähivõiga on suurepärane kastmeid maitsestada. Sellega saab ka vähi- ja kalasuppidele maitsenüanssi lisada või serveerimisel kaunistada.
August on vähikuu
Vähipüük on Eestis lubatud vaid augustis. Püük on väga reglementeeritud. Tuleb välistada võimalus, et püügi käigus või vahenditega satub veekogusse haigusi. Kindlasti tuleb jälgida alammõõtu, milleks on 11 sentimeetrit. Haiguste leviku vältimiseks ei tohi püütud vähke asustada ümber teistesse veekogudesse. Samuti tuleb püügivahendid pärast püüki desinfitseerida. Piisab, kui jätta mõneks tunniks päikese kätte.
Kõikidest veekogudest vähki püüda ei tohigi. Täpsema info saab keskkonnaameti kodulehelt ja kalastuskaarti ostes tuleb ka täpne veekogu märkida. Eestis on 300 järve, kus jõevähki leidub. Püüdmiseks piisava hulga populatsiooniga on neist aga neljandik. Eraveekogul püüdmiseks peab olema veekogu omaniku nõusolek.
Wähjafestival tulekul
Lääne-Virumaal Aos tegutsev Näkiuurimiskeskus korraldab 7. augustil Wähjafestivali, kus päeva jooksul toimuvad õpitoad, mille käigus saab omandada vähitoitude valmistamise oskusi ning õhtusel pidulikul kontserdil-õhtusöögil nautida tippkoka valmistatud roogasid.
Vähiklimbisupp
/nginx/o/2021/08/04/13966715t1h5d61.jpg)
Tauno Laasik soovitas vähiklimbisuppi. Kõigepealt tuleb valmistada vähikeeduleem. Pane potti seda, mida kasutasid vähi meelitamiseks mõrda, näiteks vutirümp. Sega piimast, munast, võist ja nisujahust kokku piisavalt paks klimbitainas. Haki vähisabaliha peeneks ja lisa klimbitainasse. Täida vähikest klimbitainaga. Lisa puljongisse maitse järgi kartulit ja porgandit ning keeda, kuni need on peaaegu pehmed, seejärel lisa vähikestas klimbid ning keeda, kuni need tõusevad puljongi pinnale, siis on supp valmis. Kui sul on valmistatud ka vähivõid, võib sedagi supile lisada.