Tänavune põud ja kuumus vähendavad tunduvalt kohalikku köögiviljasaaki. Siiski on taimi, mis kuumust naudivad.
Põud paneb kohalikule toidule põntsu
Saaremaal asuva Rautsi talu peremees Aarne Põri ütles, et vaatab nagu teisedki põllumehed taevasse ja ootab vett. Mõni sabin on tulnud, aga see on kiiresti auranud. „Mõni kultuur on neis tingimustes veel ellu jäänud, eks paistab, kui suureks kartul jõuab kasvada,” ütles Põri.
Praegu on käsil varajase kartuli ülesvõtmine ja pesakonnad on täiesti olemas. Rautsi põllumaad on liivased ja liiv läheb päikese käes kuumaks. Seetõttu tehti tänavu kevadel laiemad vaod kui tavaliselt, see aitab niiskust hoida. „Oleme pikalt otsinud võimalust, kuidas neid teha, aga kevadel saime masina, millega saab teha meetrilaiuse vao,” rääkis Põri.
Kartulit kasta on tema sõnul aga halb mõte. Ta teab, et nõukogude ajal põllumehed, kes vedasid loomadele joogivett, kasutasid võimalust oma põldu kasta. Sealt saaki ei tulnud, sest kartul vajab õhku. Kui õhukraanid veega kinni lasta, ei tule alla midagi.
Kastmine ei pruugi ära tasuda
Põud närtsitab kapsast. Peaks kastma, aga kas müügitulu kastmiskulu katab, pole sugugi kindel. Rautsis kasvab veel porgandit ja lehtkapsast. Porgand on visa ja ajab juured sügavale, vähene niiskus jätab siiski jälje ja porgand ei jää nii mahlakas.
Kasvuhoonetes sirguvad viiesajal ruutmeetril tomatid. Seal ei sõltu saak vihmast, aga kuumus ajab tomatitaimed stressi ja need lasevad saagi maha. Tomateid kastetakse sageli, et taim saaks kõik vajaliku kätte. Põri veab kastmisvee traktori ja mahutiga koju Saikla rabast.