Viljalõikus on juba poole peale jõudmas

Silvi Lukjanov
Copy
Mägede OÜ juht Raido Allsaare sõnutsi võimaldaks tänavune kuumus juba augustis viljavõtuga valmis saada, kui kuivus peaks jätkuma.
Mägede OÜ juht Raido Allsaare sõnutsi võimaldaks tänavune kuumus juba augustis viljavõtuga valmis saada, kui kuivus peaks jätkuma. Foto: Dmitri Kotjuh

Viljalõikus on jõudmas poole peale – nii kinnitavad Järva- ja Viljandimaal teraviljakasvatusega tegeleva Mägede OÜ juht Raido Allsaar ja Võrumaa teraviljakasvataja Mart Timmi. Et saagikus on kuumale suvele kohaselt kuiv ja lahja, loodavad põllumehed, et saagikao kompenseerib vilja eest pakutav turuhind.

„Meil algas viljavõtt taliodraga, võetud on ka varajane oder, hernes. Käsil on talinisu võtt. Seni on andnud põld kuiva ja lahja saagi, kuid see on tänavusele suvele kohane. Viiendikust saagist tuleb küll suu puhtaks pühkida. Mul on veel hilised talinisusordid, rohkem kannatavad kindlasti need, kel olid külvatud varasemad talinisusordid,” kõneles Allsaar.

Vilja hakkas Allsaar tänavu võtma 13. juulil, nädalapäevad varem kui tavaliselt. „Üldjuhul peaks koristus olema algusfaasis, aga peagi on pool võetud. Juba lõikame talinisu, mis tavapärasel aastal peaks olema valmis alles kahe nädala pärast. Enne jaanipäeva puudu jäänud vihmadesse see paar tonni hektarilt kaduski. Kui juulikuine kuumus on teraviljale normaalne, siis juuni kuivus lausa kahjulik,” selgitas ta.

Rahaline pool selgub hiljem

Kui palju see kuumus ettevõtja eelarvesse tervikuna augu võib teha, seda Allsaar öelda ei tea ega taha ka ennustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles