Hobune võib end parmude eest surnuks joosta

Silvi Lukjanov
Copy
Hobustele on tänavune parmurohke suvi keeruline, hammustavad putukad ajavad loomad marru. 
Hobustele on tänavune parmurohke suvi keeruline, hammustavad putukad ajavad loomad marru. Foto: Shutterstock

Järvamaal hobuseid kasvatav Maie Kukk nimetab tänavust suve hobusepidajatele eriolukorraks, sest nii tigedalt hammustavate parmude eest võib mõni hellem hobune end lausa surnuks joosta.

„Üks mu raskemaid suvesid, parmud on nii vihased, et mul on juuli algusest hobustega eriolukord, öö ja päev on vahetuses, jõud sellest täiesti viimse piiri peal,” lausus Järvamaal Kirnas üle 25pealist hobusekarja omav Maie Kukk. Kui tavaliselt on hobused suviti ööpäev läbi karjamaal ja tallitöid seetõttu hulga vähem, siis nüüd tuleb hobused päevaks talli lasta.

Karjamaale rohtu sööma on hoolealused nõus minema ainult ööseks. „Parmud ei lase neil päeval õues olla. Hellemad neist on valmis end parmude eest põgenedes surnuks jooksma,” lausus ta. Kuna tema karja nooremate hobuste hulgas polnud sellest enam palju puudu, ei lubanud naise süda hobustel parmude käes piinelda. Kuigi mitmed hobusekasvatajad ütlesid talle, et ta on oma hobused lihtsalt ära hellitanud. „Ma ei saa seda pealt vaadata, kuidas hobused on parmudega täiesti marus. Muidugi lasen nad parem päevaks talli,” sõnas ta.

See tähendas talle palju rohkem tööd ja lisaks heina ostmist suviseks söödaks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles