Pitsa ei pea olema ebatervislik, saab teha ka kasulikest ainetest pakatava küpsetise, mis sulab suus. Seda pitsat saab mugavalt süüa käte vahelt nii sooja kui jahtununa. Erinevalt tavalisest pitsast on see aga igati maitsev ja nauditav ka külmalt.
Pitsa katte osas pole piire. Praegu on juba saada kukeseeni, seega on need tore asendus šampinjonidele. Võid lisada pitsale suvikõrvitsat, punast sibulat, paprikat, tomateid, lehtkapsast – mille järgi parajasti isu on või mida kodus leidub. Juustudest sobivad loomulikud kõik alates tavalisest riivjuustust ja lõpetades sinihallitus- või hoopis kitsejuustuga. Nii põhja kui ka täidise sisse sobib suurepäraselt peeneks hakitud või puruks pressitud küüslauk.
Lisaks passib pitsa peale hästi meelepärane vorst ja sink, samuti küpsetatud või grillitud liha. Lihatooted võiksid olla kas õhukesteks viiludeks või väikesteks tükkideks lõigatud, et pitsat parem süüa oleks ja see liiga raskeks ei muutuks.
Pune asemel võid kasutada pitsamaitseainet, samuti mõnda meelepärast Vahemere, Provence’i vm ürdisegu. Lisaks basiilikule või selle asemel sobivad pitsa peale ka tüümiani- ja lehtpetersellilehed.
Seente ja kahe juustuga pitsa lillkapsapõhjal
Põhi:
• 1 väiksem lillkapsas (u 400 g)
• 2 muna
• 100 g tugevamaitselist kõvemat laagerdunud juustu (nt parmesani või mõnda selle kodumaist analoogi)
• soola, pipart
• 1 tl kuivatatud punet
Puhasta lillkapsas, aseta õisikud köögikombaini ja töötle peeneks saiapurulaadseks puruks, kulub 10–20 sekundit. Võid lillkapsa soovi korral ka käsitsi riivida.
Laota lillkapsas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 10 minutit. Lase 10 minutit jahtuda. Tõsta lillkapsas köögirätikusse või marlisse ja vääna sellest nii palju vett välja kui võimalik.
Klopi munad kausis lahti, riivi juust. Lisa lillkapsas, juust ja maitseained kaussi munade juurde ning sega läbi. Tõsta segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi keskossa ja vajuta ümmarguse kujuga 0,5 cm paksuseks kettaks. Küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni pitsapõhi on kuldpruun.
Kate:
• u 5 sl meelepärast tomatikastet või -salsat või ketšupit
• u 100 g šampinjone
• 1 mozarella-pall (u 120 g)
• 1 tl kuivatatud punet
• värskelt jahvatatud musta pipart
• peotäis basiilikulehti
Lõika seened õhukesteks viiludeks, rebi juust tükkideks. Määri tomatikaste ühtlase kihina küpsetatud pitsa põhjale. Puista sellele pune, seejärel laota seened ja neile omakorda juustutükid.
Küpseta pitsat 200kraadises ahjus veel umbes 5 minutit. Jahvata peale musta pipart ja puista basiilikulehti ning naudi.