Targad kangad säästavad ­loodust ja kallistavad inimest

Tiiu Leis
Copy
Targad kangad jutustavad ise, isa ei pea suudki lahti tegema.
Targad kangad jutustavad ise, isa ei pea suudki lahti tegema. Foto: Katrina Tang

Tikitud QR-koodid, voodipesul liikuvad unejutu tegelased, temperatuuri mõjul värvi muutvad kangad, valu vähendavad tekstiilid, valgust kiirgavad kostüümid – need on maailma muutvad leiutised, millega Eestis praegu tegeldakse.

On tõenäoline, et meie tuleviku riidekappe sisustavad vaid mõned nutirõivad, mis suudavad iseseisvalt muuta värvi, temperatuuri ja kandja meeleolu. Vähe sellest, need suudavad ka jalutule sisendada tunde jala olemasolu kohta ja miks mitte ka ravida.

„Täna me juba suudame luua kantavaid keskkondi, kus võime olla kes või mis tahes, kasvõi pilved,” ütles Eesti Kunstiakadeemia Tekstiili­disaini osakonna dotsent ja disainiteaduskonna vanemteadur Kristi Kuusk. Saame seda teha oma alateadvuse tunnetuse ja kanga kaudu, mille kihtide vahele on paigaldatud pisikesed vibreerivad mootorikesed selja keskele, ülaseljale ja ümber käe.

Palju sõltub kehaosade tundlikkusest ja mootorite omavahelisest kaugusest, et vibratsioonid tekitaksid jätkuvuse tunde. Erinevad liikumismustrid tekitavad erinevaid tundeid. Mõni liikumine tekitab näiteks lõdvestunud või vees oleku tunde. Magic Liningu projektis on vibratsioonimustrite abil võimalik eristada kolme materjali: vett, kivi ja õhku ehk pilvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles