Aplad putukad õgivad Pärnu ümbruse puud pruuniks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Maanteed mööda sõites näeb iga päev aina rohkem pruuniks tõmbunud lehtedega puid.
Maanteed mööda sõites näeb iga päev aina rohkem pruuniks tõmbunud lehtedega puid. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu ümbruses on juba teist nädalat võimalik jälgida pilti, kus teede ääres iga päevaga järjest enam puid pruuniks tõmbub. Esimene mõte sel suvel oleks, et tegu võib olla kuumakahjustusega, kuid ligidalt uurides näeb peamiselt lepalehtedel tegutsemas musta värvi ussikesi.

Eesti Maaülikooli professor Ülo Niinemets tõdes pilte vaadates, et tegu on lepapoi (Agelstica alni) vastsetega. Lepapoi pole sugugi haruldane ja paljaks söödud lehtedega leppasid on igal aastal näha, kuid tänavust olukorda võib tavapärase hajusa leviku asemel juba puhanguks pidada.

Kus lepapoi üle käinud, jääb maha pruuniks tõmbunud lehtedega puud.
Kus lepapoi üle käinud, jääb maha pruuniks tõmbunud lehtedega puud. Foto: Mailiis Ollino

„Lepal on suve lõpuks tavaliselt kõik lehed auklikud, aga roodudeni süüakse ära ainult puhangu korral,” lisas Niinemets. „Taim saab sellega üldiselt hakkama, süsinikuvaru on taimes selline, et ta suudab mitu korda oma lehestiku taastada. Eks see ole sobivate tingimuste kokkusattumine. Looduslikud vaenlased koguvad ennast samuti ja tavaliselt järgmisel aastal sellist puhangut enam pole.”

Metsanduse õpetaja Kaja Hiie selgitas, et vanad lepapoid söövad lepalehed auklikuks, aga tõugud kahjustavad pealmist lehekihti. Lepapoi on meil üsna tavaline mardikas, kuid sel aastal on neid mõnes kohas tõesti väga palju.

Sellised need aplad õgijad ongi.
Sellised need aplad õgijad ongi. Foto: Mailiis Ollino
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles