VAATA GALERIID ⟩ Turbaväljadel on nii kuum, et masinad väsivad

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy

Metsa kohal leviv pruunikas suitsupilv on pannud nii mõnegi mureliku päästeametile helistama, et tuli lahti. Tegelikult pole olukord sugugi hull. Sõitsime meiegi ASi Tootsi Turvas tootmisjuhi Leo Raua maasturis ühe säärase pilve suunas ja metsa tagant avanes vaade tohutule turbaväljale, millel traktorid kuiva turvast pneumo­kogujasse imesid, väike turbapilv sabana järel.

„Kohalikud juba oskavad vahet teha, et kui tõuseb pruun pilv, siis kogutakse turvast, aga kui valge, siis võib muretseda,” selgitas Raud. Tõsi, meie külaskäigu ajal, mil Lavassaare rabade ümbruses polnud juba nädalaid vihma nähtud, on ka kruusateed turbaväljade vahel nii tolmkuivad, et iga auto tagant paiskub lendu lõputu valge pilv. Õnneks see vajub peagi maha ega jõua metsa kohale tõusta.

Just tuleohutusega seotu ongi turbatootjatel praegu tulipunktis. Tulime meiegi fotograafiga uurima, kas praegune soe ja kuiv ilm on turbatootjaile õnnistuseks ning kõik kogumisplaanid kuhjaga täitumas, aga oma autoga me väljadele ligineda ei tohtinud, nagu kes tahes teine kõrvaline inimene, eriti bensiinimootoriga masinal. Keelavad sildid on iga väljadeni viiva tee otsas.

Masinale liiga kuum

„Ei saa kurta, tööd saab kõvasti teha küll,” kostis 30aastase rabatöö kogemusega Raud meie pärimise peale ja lisas, et tegelikult hakkab kuumus juba kahjulikult tunda andma. Masinates sees on konditsioneerid ja töömeestel palav pole, aga masinad ise kipuvad üle kuumenema ja vajavad erilist hoolt. Vastasel korral võib masinast säde lendu pääseda ja tuhkkuiva turba põlema panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles