Kauge kandi bussipeatust valgustavad tuul ja päike

Kuido Saarpuu
Copy
Bussipeatuse juures seisva kümnemeetrise valgusti­posti tipus asuvad tuule­generaator ja päikese­paneel.
Bussipeatuse juures seisva kümnemeetrise valgusti­posti tipus asuvad tuule­generaator ja päikese­paneel. Foto: Dmitri Kotjuh

Rutikvere küla asub suurematest keskustest kaugel, Järva- ja Jõgevamaa piiril, otse Põltsamaa jõe ääres, kuid seal kasutatakse vaat et kõige moodsamat tehnoloogiat, täpsemalt öeldes hübriidvalgustust.

Nimelt rajati Rutikvere bussipeatuse valgustamiseks päikesepaneelil ja tuulegeneraatoril ning akudel põhinev tänavavalgustuspunkt. See tähendab bussipeatuse juures asetsevat kümnemeetrist valgustiposti, mille tipus tuulegeneraator ja päikesepaneel. Energiat salvestavad akud leiab maapealsest kilbist.

Olukord sundis leidlikkusele

Järva vallavalitsuse elektri­spetsialist Valdor Malva selgitas, et sellise lahenduse kasuks otsustasid nad majanduslikel põhjustel. „See oli odavam ja omavalitsusele vastuvõetavam,” põhjendas ta. „Teine variant olnuks liituda elektrivõrguga ja ehitada läbi küla umbes kaks kilomeetrit liinivõrku. Asub ju nii kaugel lähim alajaam.”

Möödunud aastal tehtud kalkulatsiooni järgi oleks tänavavalgustusliini rajamine maksnud ligemale 70 000 eurot, aga praegune lahendus läks maksma kümme korda vähem.

Rutikvere bussipeatuse valgustussüsteem on ennekõike pilootprojekt, mille järgi saab vaadata, kuidas sellised valgustuslahendused meie kliimas toimivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles