Mahepõldu rohides käib ­armutu võitlus parmudega

Reet Luht räägib, et kui tavapõllul saab umbrohust pritsides lahti, siis mahepõllul on palju käsitsitööd. See teebki hinna kallimaks. FOTO: Kristina Efert

Põllumehe hommik algab varavalges, kell kuus või varemgi. Esiteks on hommikud jahedad ja keskpäevases leitsakus ei suuda keegi tööd teha. Teiseks on putukad, peamiselt parmud, hilisema ärkamisega.

Artikkel on kuulatav
digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Külastasime Lõuna-Eestis Laatre kandis Kopra Sahvri mahepõlde, et uurida suviste tööde kohta ja ka ise käsi külge panna.

Perenaine Reet Luht ootas meid varahommikul põllul, kus 300 vagu, igaüks 110 meetrit pikk. Seal kasvas porgand, küüslauk ja sibul. Lisaks on Kopra Sahvril põllumaad eemal, vana talukoha juures.

Kõige rohkem võtab aega porgandi kõplamine ja rohimine. Teine samasugune on till. Sellega alustasimegi.

Värskelt teritatud kõblas on tõhus, kuigi robustne tööriist, sellega saab toimetada ainult suurema umbrohu kallal ja porgandidest eemal. Vaopealse rohimise võttis Reet enda peale.

Päevas jõuab rohida vagu kuni poolteist, rohkem mitte.

Tagasi üles
Back