Läänemere kalades leidub raskmetalle

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kalateadlane Joonas Plaan ütles, et eelistab süüa hooajalist kala: kevadel räime ja kilu ning suve hakul koha.
Kalateadlane Joonas Plaan ütles, et eelistab süüa hooajalist kala: kevadel räime ja kilu ning suve hakul koha. Foto: Mihkel Maripuu

Ikka ja jälle kostab hoiatus, et Läänemerest püütud kalu ei tohi süüa, kuna need on saastunud vees elades kogunud endasse palju mürke. Teisalt propageerib riik kalasöömist lausa kampaania korras. Mida peaks segaduses inimene asjast arvama?

Eestimaa Looduse Fondi (ELF) säästliku kalanduse programmi koordinaator Joonas Plaan tõdes, et teema pole sugugi must-valge. Mullu Keskkonnaministeeriumi tellimusel tehtud Läänemere kalade uuringu autorid soovitavad tõepoolest rasedatel süüa vähem Läänemere kala, eriti suuremaid röövkalu, kuna nendes võib saasteainete sisaldus olla normist suurem. Teisalt oleks see kala kogus, mis avaldaks tavainimesele negatiivset mõju, väga suur. Vaevalt et isegi kalurite peres nii palju kala süüa suudetakse – ikka kilode kaupa päevas.

„Osas Läänemere kalades leidub raskmetalle, aga kala söömise tervislikud küljed kaaluvad need võimalikud riskid üles,” kinnitas Plaan.

Põld toidab merd

Läänemere keskosas kasvab nn surnud tsoon, kus ei ole eluks piisavalt hapnikku. Meie mere suurimaid muresid on eutrofeerumine ehk toitainete rohkus, mis on tingitud peamiselt põllumajanduses kasutatud väetistes leiduvatest fosfori- ja lämmastikuühenditest, mis otsapidi merre jõudnud. „Nende tõttu kasvab Läänemeri piltlikult öeldes kinni. Vetikad vohavad ja mõnes piirkonnas võtavad kogu hapniku ära,” seletas Plaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles