Köögiviljad tahavad hädasti kastmist, aga vett pole

Copy
Sibula- ja küüslaugukasvataja Vaike Soosaar tõdeb, et praegu on veel olukord põldudel hea: kuumutab küll, kuid kastab vahele äiksevihmadega ka korralikult.
Sibula- ja küüslaugukasvataja Vaike Soosaar tõdeb, et praegu on veel olukord põldudel hea: kuumutab küll, kuid kastab vahele äiksevihmadega ka korralikult. Foto: Arvo Meeks

Kui suvitajale on Eesti ilmad praegu nagu paradiis, siis põllupidaja ja karjakasvataja uurib hommikuti taevast – ehk lõpuks ometi avanevad selle luugid maad kosutavaks vihmaks.

ASi Vändra tootmisjuht Kaido Madisson nentis esmaspäeval, et nende kandis on viimase pooleteise kuuga tulnud sademeid 2,5–4,5 millimeetrit ning tema oma aastatepikkusest kogemusest niisugust pikka kuiva ja kuuma aega ei mäletagi. „Juba on põualaigud viljas sees ja mais pole põlvepikkunegi, tavaliselt on see selleks ajaks kasvanud vööni,” kirjeldas ta olukorda.

Taliviljad peavad veel vastu, aga kevadised hilisemad suviviljakülvid ei tõusnud õieti üleski ja kevadine suur saagilootus kahaneb savikatel maadel iga põuapäevaga.

„Esimese ringi silokogus oli keskmiselt hea, tegime vara ja kähku, lõpetasime juba 8. juunil, aga järgmise niitega on nii, et seda ei saa maas hoida, üks tund on niiduk ees ja masin kohe järel, muidu kuivab üle,” rääkis Madisson. „Teeme ka kesakündi, aga maa on nii kõvakuiv, et iga päev on adral mõni jupp küljest ära.”

Kolleegidega suhtlemisest teab Madisson, et kodumaal on piirkondi, kus vahepeal on korralikult vihma sadanud, näiteks Tartu- ja Põlvamaal. Pärnumaa põllumehed seevastu karjuvad taevakaste järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles