Lõputu vaidlus: kas murda tomatitel lehed ära või mitte?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Tomatikobarat toidavad need lehed, mille vahel kobar paikneb ehk üks leht kobarast kõrgemal ja üks leht, mis jääb kobarast madalamale.
Tomatikobarat toidavad need lehed, mille vahel kobar paikneb ehk üks leht kobarast kõrgemal ja üks leht, mis jääb kobarast madalamale. Foto: Mailiis Ollino

Tomatikasvatajate seas käib igasuvine vaidlus, kas ja kui palju tohib tomatitaimedel lehti ära murda. Ühed nudivad pool vart lehtedest paljaks, et ikka õhk läbi käiks ja taimed oma jõu viljade valmimisse panustaks, teised eemaldavad vaid kõige alumised mulda puudutavad lehed, sest just lehed ongi need, mis vilju toidavad ja neil valmida aitavad. Kellel on õigus?

Räpina aianduskooli õpetaja Anu Käär soovitab kasvuhoones tomatitel külgvõrseid ja lehti eemaldada korra nädalas. Eemaldatavate külgvõrsete pikkuseks võiks olla umbes viis sentimeetrit. Väiksemate külgvõrsete eemaldamisel on kasutegur võrdlemisi väike, sest uus külgvõrse kasvab peagi asemele. Lehti tuleks võtta taimedelt vajadusel nädalas maksimaalselt 2-3.

Tomatikobarat toidavad need lehed, mille vahel kobar paikneb.

„Teadma peaks reeglit, et tomatikobarat toidavad need lehed, mille vahel kobar paikneb ehk üks leht kobarast kõrgemal ja üks leht, mis jääb kobarast madalamale,” rõhutas Käär.

„Tihedama taimede asetuse korral võib lehti eemaldada ka taime keskelt. Kobara ümbrusest soovitan lehti võtta alles siis, kui esimene vili hakkab värvuma või on saavutanud sordiomase suuruse.”

Kurgitaimedel on võrsete eemaldamine veidi keerulisem. Alumised külgvõrsed orienteeruvalt 30-40 cm ulatuses tuleks eemaldada, sest õhu liikumine taimede vahel on alumistes kihtides tugevalt takistatud.

Allesjäänud külgvõrsetel tuleks otsad kärpida peale teist-kolmandat lehte. Lisaks, saagi koristades võiks alumised lehed kurgitaimelt eemaldada. See hõlbustab kastmist ning valguse ligipääsu taimedele. Pikaviljaliste kurkide puhul võiks kõik külgvõrsed eemaldada ja lasta kasvada taimel, kas ühe- või vajadusel kaheharulisena, mitte enamat.

Mida veel tomati-, kurgi- ja paprikataimede kasvatamisel silmas pidada, sellest kirjutab Anu Käär põhjalikult 8. juuli Maa Elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles