Suve suurim põllupäev toimub Jõgeval

maaelu.postimees.ee
Copy
Kaerapõld.
Kaerapõld. Foto: Elmo Riig / Sakala

7. juulil toimub Jõgeval selle suve suurim põllupäev. Kui varasemalt on Eesti Taimekasvatuse Instituut ja Scandagra korraldanud põllupäevi eraldi, siis sel suvel ühendati jõud.

Põllupäeval tutvustatakse nii tava- kui mahepõldudel tehtud katseid,  lisaks on võimalik jälgida ka tootetutvustusi. Tehnikaalal saab tutvuda põllumasinatega koos pritside demoga, kuulata köögiviljaseminari ning päeva lõpus nautida simmanit, kus tantsumuusikat mängib Nedsaja Küla Bänd. Päeva avab maaeluminister Urmas Kruuse ja juhi Raul Soodla.

Tavakatsepõldudel on näha 16 erinevat rapsi- ja 2 rüpsisorti ning 5 erinevat agrotehnoloogilist lahendust. Katsepõldudel on ka talioder, mis kogub iga aastaga aina rohkem populaarsust, tänu millele on sordivalik mitmekesistunud. Erinevate sortide ja taimekasvatustehnoloogiate võrdlusest ei puudu ka talinisu, millel teostati ränikatse, et näha, kas paraneb seisukindlus ja veekasutus, tagamaks põuatingimustes vastupidavuse.

Talikultuuridest kõige intrigeerivama ja uudsema sordina on väljas talikaer.

Talikultuuridest kõige intrigeerivama ja uudsema sordina on väljas talikaer. Suviviljadest on näha erinevad kaera, odra ja suvinisu sorte. Katsetes on esindatud ka Eesti esimene molekulaarsete markerite abil aretatud sort suvinisu ‛Mireete’. Mullaviljakuse tõstmiseks ja mesilastele toitumiseks on külvatud vahekultuuride segud.

ETKI teadurid annavad põhjaliku ülevaate eri sortidest ja agrotehnoloogilistest võtetest maheviljelisuses. Vanemteadur Anne Ingver räägib suvinisu sortidest maheviljeluses ja projektist UMBROHI, mille käigus suurendatakse keskkonnasäästliku umbrohutõrjealast teaduskompetentsi. Teadur Hannah Joy Vivian Kennedy ja vaneminsener Anti Konsap tutvustavad uuenduslikke pildianalüüsi tehnoloogiaid, mille kaudu saab hinnata aretiste ja sortide omadusi ning põldude umbrohtumust.

Kaunviljasortidest maheviljeluses, suviteraviljade segukatsetest, talirüpsi sortidest ning aretistest kõneleb teadur Lea Narits. Teadur Reine Koppel tutvustab talinisu- ja speltasorte ning talinisu ja kaunviljade segukatseid. Koos Margus Essiga räägitakse lähemalt talinisu biopreparaatide katsest.

Aretaja Ilme Tupits tutvustab talirukki sorte. Ilmar Tamm tutvustab maheviljeluses kasvatatavaid kaera ja odra sorte ning koos Margus Essiga antakse ülevaade vahekultuuride ja mulla mineraalide mahekatsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles