Rapsi ja rüpsi kasvupind suurenes oluliselt

maaelu.postimees.ee
Copy
Rapsipõld.
Rapsipõld. Foto: Sille Annuk

Tänavu kasvatatakse Eestis rapsi- ja rüpsi kokku 80 538 hektaril, selgub PRIA pindalatoetuste taotluste andmetest. Võrreldes möödunud aastaga on rapsi- ja rüpsi kasvupind suurenenud koguni 14%.

Rapsi- ja rüpsi pinnast moodustab tänavu 85% talikultuuride pind, mis annab võrreldes suvirapsiga oluliselt kõrgema saagi. Kui talirapsi- ja rüpsi keskmine saagikus oli mullu 3081 kg/ha, siis suvikultuuride saagikus ulatus vaid 1939 kg/ha, selgub Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskirjast.

Mitmete taimekaitsevahendite keelamine on muutnud suvirapsi kasvatamise ka palju keerulisemaks.

Mahekultuuride osakaal rapsi- ja rüpsi kogupinnast on sellel aastal 10%. Maherapsi ja -rüpsi hektarisaagikus jäi mullu alla tonni.

Kuigi rapsi futuurhind Pariisi Euronext börsil on viimasel ajal langenud ja augusti hind on hetkel ca 480 euro tasemel, siis võrreldes möödunud aastaga on see umbes veerandi võrra kõrgem hind. Mai alguseks tõusis selle aasta augusti futuurhind lausa 555 euroni tonni kohta. Viimase aja hinnalanguse taga nähakse kahte põhjust – soja hinna langust USAs seoses muutunud biokütuste poliitikaga ja Euroopa Liidu saagiprognooside märkimisväärset korrigeerimist üles.

Jätkuvalt suhteliselt kõrged hinnad rõõmustavad taimekasvatajaid, kuid tekitavad kõrgete tootmiskulude näol tõsist muret loomakasvatajatele. Soja ja rapsi kõrged hinnad on Eesti piimatootmise kulusid märkimisväärselt tõstnud, mistõttu toodetakse praegu Eestis piima tasuvuse piiril või sellest madalamalgi.

Möödunud aastal toodeti Statistikaameti andmetel Eestis 202 952 tonni rapsiseemet, millest eksporditi ligi veerand. Tänavu on põllumajanduskoja hinnangul oodata nii saagi- kui ekspordikoguse kasvu, sest kasvutingimused on selle aasta kevadel olnud soodsad.

Euroopa Liidus ulatub rapsi pind Euroopa Komisjoni andmetel tänavu ca 5,2 miljoni hektarini, mida on viie aasta keskmisega võrreldes umbes 10% vähem. Rapsi toodangumahtu prognoositakse tänavu viie aasta keskmisest umbes 5% väiksemat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles