Kuidas päästa kasvuhoone põrgukuumuses kasvavaid taimi?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kui temperatuur kasvuhoones püsib üle 30 kraadi, on karta niru saaki.
Kui temperatuur kasvuhoones püsib üle 30 kraadi, on karta niru saaki. Foto: Jüri Tammeleht

Õues on temparatuur varjus üle 30 kraadi, päikese käes veelgi enam. Viisin täna pärastlõunal kella kolme ajal termomeetri oma väikesesse kahelt poolt pärani avatud ustega kasvuhoonesse ja kiiresti keris selle näit 40 kraadini – ilmselgelt on see liiast nii tomatile kui ka kurgile.

Asjatundjad ütlevad, et tomatitele on parim temperatuur 22-26 kraadi ja ohtlikuks muutub asi 32 kraadi juures, sest selline kuumus muudab õietolmu steriilseks ja õied varisevad. Kurkidel on piir 35 kraadi juures.

Katsu sa praegu oma kasvuhoones temperatuuri alla 32 kraadi hoida, kui õues on veel kuumem.

Pärnumaal suurt tomatimaja pidav Kaire Tursk rääkis, et kuumusekahjustust annab õitel – nii tomatil, kurgil, paprikal kui teistelgi taimedel – pisut tagasi pöörata, kui õhtul taimede ladvaosa üle käia kerge Altosani uduga. Tegu on boori ja tsingi seguga, mis lubatud kasutamiseks ka mahekasvatuses ja vabalt müügil kõigis aianduskeskustes. Altosan aitab mahedalt võidelda ka mitme taimehaigusega.

"Altosan puhul aitab ainult pritsimine ja kasta sellega pole mõtet, sest boor on väheliikuv element ja taim ei saa selle lahuse môju läbi juure kätte," rõhutas Kaire.

Levinud on soovitus parema viljumise nimel tomatitaimi pisut raputada. Kaire on oma suures kasvuhoones eriti ekstreemsetes oludes selleks tarbeks appi võtnud lehepuhuri. „Kui ventilaatorit ei ole, tõmmake lehepuhur korraks tööle ja puhuge ladvad läbi, nii raputab korraga taimed läbi,” soovitas ta.

Kel käepärast varjutuskangas, võib sellega kasvumaja katust katta, et päike otse sisse ei saaks paista, hädas aitab ka üle klaasmaja tõmmatav katteloor. Mõned soovitavad kasvuhoone vahekäigud vett täis lasta, nii saab temperatuuri pisutki alla. Loomulikult hoidke kasvuhoone uksed ka öösel lahti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles