Armeenlastel on šašlõki valmistamine veres

Tiit Efert
Copy
Arman Arutjunjan on Armeenia toite pakkuvas Ararati grillirestoranis isale abiks.
Arman Arutjunjan on Armeenia toite pakkuvas Ararati grillirestoranis isale abiks. Foto: Tiit Efert

Eestis on tavapärane, et jaanitule kõrval küpsevad vardas ka lihatükid, mida kutsutakse rahvakeeli šašlõkiks. Selline liha valmistamise traditsioon pärineb Kaukaasia mägirahvastelt.

Peamine, mis eristab tänapäevast ja traditsioonilist šašlõkivalmistamist, on äädikamarinaad. Algselt tehti šašlõkki ikka värskest lihast. Äädikat hakati marinaadis kasutama nõukogude ajal, kui värske liha oli defitsiit ja ebakvaliteetse liha kasutamist tuli varjata. Tarbijad on äädikaga aga nii harjunud, et hoolimata kvaliteetse ja värske liha kättesaadavusest on selle kasutamine marinaadides üldlevinud ja nõutud.

Armeenlased järgivad traditsioone

Rakveres Tallinna tänaval Ararati grillirestorani pidava armeenia taustaga perekond Arutjunjan järgib aga vanu traditsioone. „Kõik, mida kasutame, on värske,” ütles perepea Arut Arutjunjan, kellele on abiks poeg Arman. Restorani valikus on grillitud siga, kana, lammas, veis ja vasikas, kõik valmistatud armeeniapäraselt.

Grillimine on armeenlastel veres ja on neid, kes söövad šašlõkki iga päev. Arutjunjanid vaaritasid liha tuttavate ringis ja kõigile meeldis, seepärast otsustati seda ka laiemalt pakkuda. Armeenia kõrgeima mäe nime kandvat restorani on peetud kaksteist aastat. Arut on uhke, et tema restoranis on liha käinud maitsmas nii president kui ka peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles