Põllule pildistama: kaunimad põllud said infotahvlid

Tiiu Leis
Copy
Kui põlluservas pildistamine ei häiri kedagi, siis põllu peale minnes tallatakse seal kasvavad kultuurid.
Kui põlluservas pildistamine ei häiri kedagi, siis põllu peale minnes tallatakse seal kasvavad kultuurid. Foto: Shutterstock

Kui eelnevatel aastatel on meedias kajanud põlluomanike pahameel kaunispõldude sõtkujate, lillenoppijate ja pildistajate aadressil, siis tänavu on kaunimad põllud üle Eesti lausa infotahvlitega märgistatud, kutsudes pildistajaid põllule!

„Inimesed kipuvad ikka vilja sisse rukkililli ja moone korjama. Ühelt poolt tekitab see meelehärmi, kui vili maha sõtkutakse, teiselt poolt arvan, et võiks olla sallivam,” naeris põline põllumees Jaanus Põldmaa, Põharo Agro OÜ omanik ja juht.

Kui muidu kiputakse põllumajandusest sageli halba rääkima, siis Põldmaa arvates on lilled viljapõllul põllumeeste heategu linnarahvale. Vaid stiihiline hernekorjamine tema meelest ei sobi, sest siis sõtkutakse rohkem taimi maha, kui põllule püsti jääb.

„Meie Põharo Agroga tegime eelmisel aastal selle triki, et külvasimegi kahele väikesele põllukesele ilusate taimede seemnesegu ja lubasime kõigil korjata ning pildistada,” jutustas Põldmaa. Ta teab, et kõige rohkem käis inimesi pildistamas, kui päevalilled õitsesid.

„Tänavu külvasime Pärnu-Lihula maantee serva samuti mitme lille seemneid üksnes silmailuks ja rahvale korjamiseks. Vilja jaoks on need põllud väikesed, kombain ei mahu õieti peale,” rääkis Põldmaa.

Juulis, kui taimed õitsema hakkavad, panevad nad põllu veerde sildid üles, et rahvas teaks, kus on pildistamine lubatud.

Ka Eestimaa Talupidajate Keskliit on oma sotsiaalmeediakampaanias öelnud, et põlluservas pildistamine on okei. Rõhk on sõnal „põlluservas”.

Põllumissid

Loomasööda ja teravilja tootmise ja müügi ning põllumajandustarvikute müügiga tegelev Scandagra Eesti AS Viljandimaal lubab välja loosida lausa tünnivanni oma kundede vahel, kes üle Eesti nende märgistatud kenamad põllud üles leiavad ja endast tehtud pildi jaanipäevaks ettevõtte kodulehele saadavad.

See on omamoodi ärgitamine põlluturismile, mida harrastades saab infotahvlitega varustatud Eesti ilusaimate põldude abil õppida, mis vili ja sort seal kasvab.

Pärnumaal on neid põldusid kaks: Pärnu-Lihula maantee ääres Põharas ja Pärnu-Rakvere-Sõmeru maantee servas Kuiarus.

„Meil on samuti infotahvlitega põllud, ühel on raps, teisel nisu. Minge korjake, sööge, jalutage mööda traktori sisse sõidetud tehnoradu, tehke pilti, tehke mis tahate!” lisas Põldmaa.

Ärge muutuge seaks!

Päris kõike siiski ei sallita. Millegipärast tekib pimeda talve üle elanud põhjamaa rahval igal kevadel esimese lilleilu peale suur kihk loodusesse tormata ja heas mõttes hulluda, et mitte öelda hullata.

Mis inimestega juhtub, kui nad imelise põllu äärde satuvad? Kas nad muutuvad rapsivateks sigadeks või jäävad kenadeks linnainimesteks, kel on soov vaid mõni klõps teha ja sotsiaalmeediasse postitada? Eks me kõik taha end parema ja ilusamana näidata ning sellele positiivse kommentaari vormis kinnitust saada.

Võib ka nii olla, et linnainimene ei tea – mõne põllu eesmärk ei olegi kasvatada moone ja rukkililli, vaid hoopis vilja!

Ja lõppude lõpuks, kes poleks kena põllu ääres lilli noppinud ja pildistamiseks poseerinud?

Eestimaa Talupidajate Keskliidu tegevjuht Kerli Ats peab probleemiks, et sel moel kahjustatakse igal aastal põlde, ja leiab: normaalne on põllumehega enne kokku leppida, kui fotosessiooni tegema minna.

„Võiks mõelda ja austada teiste inimeste tööd, põld on ju põllumehe vara,” manitseb ka Põldmaa.

Kuidas saada kena foto põldu tallamata?

•       Peata auto ohutus kohas ja jaluta põllule vaid mööda tehnoradu.

•       Kauni põllufoto tegemiseks võib kasutada drooni ja endlikeppi, siis ei pea end põllule pressimagi.

•       Vali rakurss, tõsta kaamera pea kohale või heida kõhuli maha ja pildista.

•       Keera end selili ja tee foto endast, lilled pea ümber.

•       Kui tahad siiski selfit lillede keskel, kükita või istu taimede ette, püüdes õied taustale.

•       Kasuta üksiku lille pildistamisel lähivõtet, siis tundub ka taustal olev lillepõld huvitavam.

Näeme põllul!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles