Koroonapelgupaigaks saanud maakodudest leitud majavammi tõttu on spetsialisti telefon punane

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Majavammi viljakeha uuel põrandal tähendab seda, et mõni aasta tagasi lõpetatud remonti tuleb uuesti alustada ja parandada ka ehituse käigus tehtud vead.
Majavammi viljakeha uuel põrandal tähendab seda, et mõni aasta tagasi lõpetatud remonti tuleb uuesti alustada ja parandada ka ehituse käigus tehtud vead. Foto: Kalle Pilt

Mullusel koroonakevadel alguse saanud maale kolimise buum on andnud tööd juurde ka Kalle Pildile, keda kutsutakse appi siis, kui tekib hirmutav kahtlus, et hoonet kipub üle võtma majavamm. Just abipalvete rohkuse tõttu on ta otsustanud oma kogemuse vormida raamatuks, mis oleks lihtne abivahend kõigile, kes plaanivad ehitada või renoveerida.

Hoonete biokahjustuste spetsialist Kalle Pilt sõnas, et keskmiselt on tööga seotud sisse- ja väljahelistamiste seis praegusel ajal päeva lõpuks sada kõnet ja tema töökoormus kasvas tunduvalt mullu kevadel, kui maakodud ja suvilad kinnisvaraturul väga hinda läksid. „Inimesed on läinud maale kodukontoritest, hakanud korda tegema uusi või varem olemas olnud maamaju. Samamoodi on hakatud linnamaju korrastama. Küsimusi ja ülevaatusi on palju juurde tulnud,” kinnitas ta.

Lõviosa pöördumistest ongi seotud vanade majadega. „Kunagi rehkendasin, et 80% küsimustest on vanade majade renoveerimise kohta,” sõnas ta.

Põhjused, miks majavamm vanas hoones võimust võtab, on sageli sarnased. Just seetõttu otsustas ta oma teadmised raamatusse talletada. „Raamat keskendubki esmajärjekorras vanade hoonete renoveerimisele,” selgitas ta.

Kaks tüüpviga

Vastuseks küsimusele, mis on need vead, mida ta majades sageli näeb, tõi Kalle Pilt välja kaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles