Naiste taim kortsleht aitab ka teiste hädade vastu

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Praegu õitsvat kortslehte võib leida metsa äärest või puisniitudelt.
Praegu õitsvat kortslehte võib leida metsa äärest või puisniitudelt. Foto: Karepa Ravimtaimeaed

Juunis õitsev kortsleht (Alchemilla vulgaris) on naiste taim, keda inglise keeles nimetatakse Lady’s mantle ja saksa keeles Frauenmantel, kuna temast on abi saadud naistehaiguste korral, emaka tugevdamiseks, sünnitusjärgseks taastumiseks ja rinnaga toitmise ajal.

Hommikusi kastepiisku, mis lehtede vahel ja millega näonahka niisutati, on peetud igavese nooruse säilitajaks. Kortslehte on sadade aastate jooksul peetud noorendavaks taimeks, vana ütluse järgi muutvat see eaka naise nooreks neiuks. Kuid ta on abiks ka paljude muude hädade korral ja kasutuses nii toidus kui kosmeetikas.

Praegu õitsvat kortslehte võib leida metsa äärest või puisniitudelt. Pärast niitmist või korjamist võib saada veel teise ja kolmanda saagi, aga siis on ta tihti putukatest või jahukastest kahjustatud.

Kortsleht kuivab ilusti ka õhu käes pimedas kohas, kuid parema kvaliteedi saab kuivatis 40 ºC juures. Säilib pimedas ja kuivas kohas kaks aastat.

Sobib tarvitada nii sees- kui välispidiselt

Kortsleht sisaldab palju fenool­ühendeid, sh tanniine, flavonoide, steroole, saponiine, kumariine. Tanniinid annavad talle põletikuvastase toime. Tee sobib limaskestade, emaka-, soolte-, mao-, kurgu- ja neerupõletiku korral. Kortsleht on kasulik ka bronhiidi, tuberkuloosi ja reuma korral igapäevateeks. Abiks on kortsleht kilpnäärmetalitluse parandamiseks, emakaverejooksude, menstruatsioonihäirete, üleminekuea vaevuste ja verejooksude, diabeedi, kõrge vererõhu jpm hädade korral.

Välispidiselt kasutatakse tõmmist või keedust haavade loputamiseks, ekseemi, allergia, vistrike ja põletike korral. Pärast hamba eemaldamist ja suuhaavade korral võib mitu korda päevas selle tõmmisega suud loputada, et haav paraneks. Ninaverejooksu korral kasutatakse loputamiseks või kompressina nii värsket taime kui keedust. Silmapõletiku puhul võib lisada silmarohtu ja rukkililleõisi, kuid abi saab ainult kortslehestki.

Imetavatel emadel soodustab kortslehetee piima eritumist, sobib koos köömnetega. Ise lisame Noore Emme tee sisse kõrvenõgest, vaarika- ja maasikalehti. Neidki saab praegu koos kortslehega korjata.

Aastaid oleme valmistanud kortslehest koos raudrohu, kõrvenõgese ja valge iminõgesega naiste teed. See on abiks põletike, menstruatsiooniprobleemide ja vooluste korral ja taastumisel. Menstruatsioonivalu vastu võib lisada punet või melissi.

Tee valmistamiseks võtta 2–3 sl ürti 2–3 klaasi keeva vee kohta, lasta tõmmata 20–30 minutit kuni tund. Juua päeva jooksul poole tassi kaupa.

Tõmmist valmistades panna taimepuru külma vette ja lasta keema, 2–3 minutit keeta ja jätta kaane all tunniks tõmbama. Kompresse ja mähiseid tehakse jahtunud tõmmisega.

Kasutatakse kosmeetikas, toidus ja haljastuses

Järjest enam kasutatakse kortslehti tema nahka parandava toime tõttu kreemides, dušigeelides, seepides, šampoonides. Kodus sobib nahaprobleemide korral kortslehevanni teha.

Tõmmise valmistamiseks peaks ürti 2–3 minutit vaiksel tulel keetma. Vanni jaoks kulub 200–300 grammi taimi.

Kortslehe noori lehti saab kasutada salatiks, ise valmistan varakevadel enne õitsemist salatit koos noorte põdrakanepilehtede ja murulauguga. Hakin kõik peeneks ning lisan hapukoort ja pruuni suhkrut või mett. Vene rahvas on kasutanud lehti hapendamiseks, ent neid võib ka soola ja pipraga maitsestatud muna-jahu-piimatainas paneerida ning siis praadida. Õied sobivad kaunistuseks toitude juurde. Suuremate lehtedega saab hakkliharulle teha, lehti võib ka kuivatada ja rohejahuks jahvatada.

Suurelehelised kortslehed sobivad hästi haljastusse ja koduaeda varjulisemasse kohta, kus liiga tihti niita ei viitsi. Kui lehed koledaks lähevad, saab need maha niita ja kasvavad uued. Paljunemiseks tuleks mõni õis alles jätta, siis kasvab noori taimi juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles