Aednik andku tagasi, mis saagikoristusega mullast võtnud

, Räpina Aianduskooli aianduse eriala juhtõpetaja
Copy
Kõige kiiremini jõuavad taimede juurteni just kastmisväetised, kuid samas nende elementide püsivus pinnases on lühiaegne, sest toiteelemendid jõuavad pinnasesse lahjendatud kujul.
Kõige kiiremini jõuavad taimede juurteni just kastmisväetised, kuid samas nende elementide püsivus pinnases on lühiaegne, sest toiteelemendid jõuavad pinnasesse lahjendatud kujul. Foto: Shutterstock

Meie unistuste aed on lopsakas, roheline vaheldub rõõmsa värviküllusega ja saagid on rikkalikud. Kuidas seda saavutada? Kas selle külluse saavutamiseks on vaja aias väetada või piisab lihtsast kastmisest ja aedniku suurest südamest?

Aiakeskusesse sisenedes leiame riiulitelt väga suure valiku väetisi, taimeturgutajaid, ekstrakte ja palju muud põnevat, mille kohta ei oska esialgu miskit arvata. Nii nagu kõik elusorganismid, vajavad taimed oma elutegevuseks toitu – taimede puhul kõneldakse toite­elementidest või toitainetest.

Vastus peamisele küsimusele on järgmine: taimi tuleb väetada. Aedniku põhireegel on anda mulda tagasi kõik see, mis saagikoristusega mullast on eemaldatud. Lihtne, poest leiame laialdase valiku mineraalseid kompleksväetisi eri taimegruppidele, nt tomati- või kurgiväetis või väetised vastavalt aastaaegadele.

Mida valida?

Selleks, et teha hea valik, on vaja tunda taimede toitumise põhireeglit – taimed omastavad toiteelemente ainult vees lahustunud kujul ja sobivas happelisuse (pH) keskkonnas. Ilma vee ja õige pinnaseta pole väetistest kasu. Kõige kiiremini jõuavad taimede juurteni just kastmisväetised, kuid samas nende elementide püsivus pinnases on lühiaegne, sest toiteelemendid jõuavad pinnasesse lahjendatud kujul.

Kastmisväetiste kasutamisel tuleb väetada süsteemselt kindlate ajavahemike tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles