Põnev galerii ⟩ Grillida saab nii rolleris, traktoris kui retrorattal

maaelu.postimees.ee
Copy
Veoauto-grill.
Veoauto-grill. Foto: Erakogu

Grillihooaeg on alanud ja õues grillil või väliköögis saab valmistada väga paljusid maitsvaid liha- ja taimetoite.

Grillivalmistajate nutikus on aga piiritu. Kui teil on kodus mõni enda või meistri poolt valmistatud omapärane grill, andke meile märku. Kui olete ehitanud või lasknud ehitada suitsuahju, ootame ka neid fotosid. Või olete välikööki kombineerinud mitu võimalust õues kokkamiseks?

Ootame fotosid isetehtud või meistritelt soetatud grillide ja suitsuahjude kohta. Kui teil on ka mõni eriti hea nipp või retsept varuks, jagage ka seda. Ootame pilte ja tekste aadressil maaelu@ajaleht.ee

Kõigi pildisaatjate vahel loosime välja kaks õnnelikku, kes võidavad endale tormikindla Maa Elu vihmavarju, mille all ka kõige kehvema ilmaga hea grillida on.

Vanaisa grill

„Ilmselt pärast mitut rahvakeeli tuntud “uforgrilli” mõtles vanaisa Jüri Ernits, et temale nendest logudest aitab ning otsustas valmistada enda kätega tugevama ja funktsionaalsema. Mõeldud tehtud!” kirjutas meile Samuel Ehman.

Kasutusse läks nii vana Volga velg, pesukauss kui ka lastevankri vanad rattad. Nüüd ongi võimalus reguleerida grillivõre ja kaane kõrgust, muuta grilli kaldenurka juhuks kui maapind ebaühtlane tundub ning liigutada kogu kupatust ratastel. „Mis nii viga grillida, kui kokk saab vaid kangi liigutades vorsti kuldsusastet reguleerida. Priima!” kiitis ta.

Jüri Ernitsa tehtud grill.
Jüri Ernitsa tehtud grill. Foto: Erakogu

Linnuke tegi ahju pesa

Tiivi Mihailov saatis foto "ahjukesest puude vilus", nagu ta seda ise nimetas. „Eelmise aasta kevadel ei saanudki ahju kasutada, sest linnuke oli korstnasse pesa pununud. Ootasime rahulikult oma aega,” meenutas ta.

Jüri Ernitsa tehtud grill.
Jüri Ernitsa tehtud grill. Foto: Erakogu

Vanast uus

Madis Punson Räpinast jagas meiega fotot grillist, milles taas nutikalt ära kasutatud vanu detaile. Grill on vanadest asjadest kokku komponeeritud. Nii sai näiteks grill endale kaane pesumasina trumlist, istme tugisarv on aga leitud seenemetsast. Istmel endal saab ka istuda. Mürsukestadest valmis koht ka kesvamärjukesele ja klaasile. 

Madis Punsoni grill.
Madis Punsoni grill. Foto: Madis Punson

Grill vanast rollerist

Urmet Arusool Viljandimaal on aga hoovis väga unikaalne grill. Ta meenutas, et 1963. aastal ostis ta rolleri Vjatka, kuid kahjuks seda sõitma kunagi ei saadudki. “Mõni aasta tagasi sai roller metallihunnikust üles otsitud ja aretama hakatud. Grilli osa gaasiballoonidest. Ja roller sai uue värvi peale. Täidab oma eesmärki täielikult,” kinnitas ta.

Foto: Urmet Arusoo
Foto: Urmet Arusoo

Miks üks, kui saab teha mitu

Tõnis Koppelil oli meile saata aga koguni kolm ülesvõtet omanäolistest grillidest, mille omanikuks ta on: üks uhkem kui teine. 

Grill rahvusvärvidesse

Eero Veisner jagas ülesvõtet tema enda tehtud ratastel grillist, mis värvitud rahvuslike toonide ehk sinise, musta ja valgega. Grilli laud on valmistatud, väga sobivalt, tammepuidust.

Rahvusvärvides grill.
Rahvusvärvides grill. Foto: Eero Veisner

Maitsev toit veoautost

Mart saatis meile foto kahest grillist. "Traktor pole veel valmis ja ootab oma järge. Veoauto on oma eksistentsi juba õigustanud ja teenib juba mitmendat aastat," lisas Mart.

Veoauto-grill.
Veoauto-grill. Foto: Erakogu
Traktorikujuline grill.
Traktorikujuline grill. Foto: Erakogu

Näoga grill

Margus Härm saatis meile foto oma grillist, mis hämaral õhtul saab tänu tulele hoopis uue ilme.

Margus Härmi grill.
Margus Härmi grill. Foto: Margus Härm

Sihvakas hobu-grill

Viljandist saadeti meile aga pilt hobu-grillist.

Hobu-grill Viljandist.
Hobu-grill Viljandist. Foto: Jaak Tamm.

Suitsuahi valmis materjale taaskasutades

Meelis Rätsep Maaritsast jagas meiega ülesvõtet oma suitsuahjust. Suitsuahju ehitades taaskasutati mitmeid materjale: kolde sisu tehti lammutatud vana ahju šamottkivist ning ka suitsuahju uks, suitsulõõri puhastusluuk ning korstna siiber pärinesid vana ahju küljest.

Vooder ja suitsukast valmistati vanast segust puhastatud silikaattellisest, katused said tehtud betoonist. Suitsulõõri pikkus on üle kahe meetri.

Meelis Rätsepa suitsuahi.
Meelis Rätsepa suitsuahi. Foto: Erakogu
Meelis Rätsepa suitsuahi.
Meelis Rätsepa suitsuahi. Foto: Erakogu

Grillile võib anda imelise kuju

Monika Erreline saadetud pilt tõestab taas, et kui on fantaasiat ja häid meistrimehi, sünnib imetabaseid asju. Ilus vaadata, praktiline pealekauba. Grilli tegi valmis kohalik meister.

Sarvedega iludus ehk grill võib välja näha ka selline.
Sarvedega iludus ehk grill võib välja näha ka selline. Foto: Monika Erreline

 

Grillida saab ka talvel

Mati Kärmas Põhja-Pärnumaa vallast saatis meile fotod oma aeda tehtud majast, kus saab nii grillida kui suitsutada. "Esikülg on 100% eemaldatavatest/avatavadest kihtplastpaneelidest, nii et kokata saab iga ilmaga. Ka talvel. Tänu sellele rajatisele hakkasingi isuga grillima-suitsutama," lisas ta.

Selles suitsutamiseks ja grillimiseks mõeldud majas saab toitu valmistada igal aastaajal.
Selles suitsutamiseks ja grillimiseks mõeldud majas saab toitu valmistada igal aastaajal. Foto: Mati Kärmas
Maja esikülg on 100% eemaldatavatest/avatavadest kihtplastpaneelidest.
Maja esikülg on 100% eemaldatavatest/avatavadest kihtplastpaneelidest. Foto: Mati Kärmas

Suitsutab, grillib ja liigub!

"Minu vanaisa meisterdas oma kätega valmis väga huvitava grilli," kirjutas Sander Kempi, kes saatis meile foto oma vanaisa kätetööst. Grill on multifunktsionaalne: sellega saab lisaks ka suitsutada ja ka grillil toitu praadida. "Lisaks on grill väga mobiilne ja kergesti liigutatav," täiendas ta.

Seda grilli on väga lihtne aias ühest kohast teise liigutada.
Seda grilli on väga lihtne aias ühest kohast teise liigutada. Foto: Sander Kempi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles