Kerkinud hinnad ei pane põllumajandusehitust seisma

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Kui loomad on tulemas ja tarvis uus hoone ehitada, tuleb seda teha, ei saa jääda paremat hinda ootama.
Kui loomad on tulemas ja tarvis uus hoone ehitada, tuleb seda teha, ei saa jääda paremat hinda ootama. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Ehitustoorme hinnad on tõusnud kohati kolmandiku võrra ja materjalide kättesaamine võtab varasemast kauem aega. Statistikaameti andmetel vähenes kohaliku ehitusturu maht aasta esimeses kvartalis kuue protsendi võrra, kuid olukord ei paista liialt mõjutavat põllumajanduslikku ehitust.

„Põllumajandusettevõtjad tahavad absoluutselt veel ehitada ja isegi rohkem kui tavaliselt,” ütles Tarmo Roos, kes on üle kahekümne aasta turul tegutsenud osaühingu Mapri tegevjuht. Muude toimetuste juures tegutseb Mapri ka põllumajandusehituse turul. Loomulikult peab mõningaid materjale praegu kauem ootama, kuid see on nomaalne. „Kruve ei ole mõtet kokku osta. Draamat on rohkem, kui asi väärt. See on ju loomulik: kui täna ostan kõik asjad poest ära, siis järgmine peab ootama – vahet pole, kas ostan tualettpaberit või puitu,” rääkis ta.

​Ehitus käib vajaduse järgi

Tarmo Roos tõdes, et ehitushinnad on küll tõusnud, aga põllumajanduses on ehitamine pigem vajaduspõhine, sest kui loomad on tulemas, on tarvis nad kuskile panna.

„Hindade tõus paneb mõtlema küll,” sõnas Viljandi vallas tegutseva osaühingu Karpo juht Kalev Nurk. Ta tähendas, et torusid tuleb ju vahetada ja metalltorude hinnad on märgatavalt kasvanud. „Ei saa veetorusid parandamata jätta, sest loomad tahavad juua ja ka lüpsiplatsil on tarvis remont teha.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles