Avamaatomatit kasvatades tuleb valida õige sort

, ETKI vanemteadur
Copy
Avamaal võivad kasvada ilusad suured viljad.
Avamaal võivad kasvada ilusad suured viljad. Foto: Ingrid Bender

Tomatikasvatus avamaal õnnestub paremini soojal või põuasel suvel. Sellest hoolimata võib siiski mis tahes aastal saada hulgaliselt küpseid ja maitsvaid vilju. Esiteks tuleb valida soe ja päikeseline kasvukoht ning teiseks õige sort.

Tomatitaimed istutame õue tavaliselt juuni algul, kui ilmad on soojad. Enne väljaistutamist peaks hoolega uurima ilmaprognoosi ja veenduma, et kohe pärast istutamist pole tulemas öökülma.

Taimed istutada peenrasse hõredalt, 50 x 50 cm. Õue istutamiseks on sobivam poolpilves või pilvine päev. Päikesepaistelisel ja kuumal päeval on parem taimi istutada õhtul. Kui järgnevad päevad on tulemas kõrvetava päikesega, võiks istutatud taimi otsese päikese eest kaitsta. Selleks saab kasutada varjutamismatte, ajalehti või puuoksi või muud.

Öökülm on ohtlik

Esialgu on õue istutatud taimed tundlikud ebasoodsate ilmaolude suhtes. Pärast juurdumist, mis soojal ajal võtab 7–10 päeva, on need pisut tugevamad ja mitmekordse katteloori kihi all taluvad ka lühiajalist nullilähedast temperatuuri. Kui aga ennustatakse mõnekraadist öökülma, võiks lisakaitseks panna taimedele peale pappkastid või mitu kihti ajalehti ja nendele paar kihti katteloori. Kastid ja ajalehed peab hommikul ära korjama, et taimed soojal päeval ummuksisse ei jääks. Kui kasutame ainult katteloori, siis seda võib taimedel hoida peal paar päeva, kuid mitte pikemalt, et vältida niiskuse kogunemist taimede ümber ja haiguste, eelkõige hahkhallituse levimise võimalust. Kui öökülmaoht on möödunud, on parem tomatitaimed päeval katmata jätta.

Kiletunnel kaitseb

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles