Külm ja vihmane kevad toob kohaliku köögivilja hinnatõusu

Silvi Lukjanov
Copy
Jõeääre talu peremees Urmas Laks võtab olukorda nii, nagu on, sest teist sellist külma ja märga kevadet ei tule talle meeldegi.
Jõeääre talu peremees Urmas Laks võtab olukorda nii, nagu on, sest teist sellist külma ja märga kevadet ei tule talle meeldegi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kui köögiviljakasvataja ootab kuivemat ja soojemat ilma, et saaks ometi lõpetada kevadise istutamise, siis piimatootjal on ka külmal ja vihmarohkel kevadel hinge peal vaid madal piimahind.

Järvamaal köögiviljandusega elatist teeniva Jõeääre talu peremees Urmas Laks sai kartuli küll maha pandud, otsides selleks hetki nii vihmahoogude vahel kui isegi öösiti. Kuid vajalikke hooldustöid ta teha pole saanud. „Vagude vahel seisab vesi, kuhu sa seal traktoriga veel lähed,” sõnas ta tülpimusega hääles.

Käsitsi enam ei istuta

Arusaadav ka, kui õues on a­ina sajused ilmad ja nende turu teine suurem müügikaup, kapsas, on siiani maha panemata. „Lihtsalt nii märg on, et ei saa istutusmasinaga põllule sõita,” lausus ta. Käsitsi kapsa istutamisele ei tasu enam mõeldagi. „Käsitsi panime siin uba, hernest ja porgandit, kuid kapsast läheb maha juba sedavõrd suurele maalapile, et seda enam käsitsi teha ei jõua, ja pole ka mõtet,” lausus ta. Nii võtabki pererahvas olukorda nii, nagu on, sest teist sellist külma ja märga kevadet ei tule Laksil meeldegi. „Tavaliselt oleme mai lõpuks kõik ikka maha saanud, mis maas olema on pidanud,” kinnitas ta. „Kuid ega selle külmaga praegu midagi suurt kasvagi. Nii et pole vahet, kas oled midagi istutanud või mitte,” lisas ta.

Kartul kasvab pererahval küll loori all, kuid märgata pole, et ta seal eriti hoogsalt kasvaks. Nii ei usu Laks, et ta tänavu juuli algul turul värsket kartulit pakub nagu varasematel aastatel.

Hinnatõusust ei pääse

Et sellepärast Eesti inimestele ikaldus tuleks, seda Laks ei usu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles