Küsime spetsialistilt Kas jahe kevad mõjutab saaki?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Selle mureli alumiste okste õite sisemus on must ja seega külmavõetud, aga kõrgemal asuvate õite sigimik roheline ja neist on saaki loota.
Selle mureli alumiste okste õite sisemus on must ja seega külmavõetud, aga kõrgemal asuvate õite sigimik roheline ja neist on saaki loota. Foto: Riina Martinson

Viljapuude õitsemise ajal on ilmad olnud jahedad ja aias jalutades on väga vähe näha mesilasi või teisi putukaid õite vahel lendamas. Mida teie kogemus ütleb, kui viljapuude rikkaliku õitsemise ajal on õhutemperatuur vaevu üle 10 kraadi ja tolmeldajaid eriti näha ei ole, siis millist saaki on loota?

 

Sirje Tooding

Räpina Aianduskooli puuviljanduse õpetaja:

Külm ja märg ilm viljapuude ja marjapõõsaste õitsemise ajal on muidugi halb variant, sest mesilased sellise ilmaga eriti toimetada ei taha. Õnneks on kimalased veidi vapramad ja tulevad ka jahedama ilmaga õitele. Pidevad vihmasajud ei meeldi neilegi ja märjad õied ei soodusta sugugi tolmlemist.

Kevadel on meil sageli sellised kahtlased ilmad, aga vilju oleme ikka saanud. Loodame, et õitsemise ajal on helgemaid hetki olnud ja tolmlemine on siiski toimunud. Öökülmad ja õite ning viljahakatiste kahjustajad on tegelikult kevadel suuremad ohud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles