Kas Mark Soosaare kunstisadam võib tulla hoopis Kihnu?

Tiiu Leis
, Maa Elu
Copy
Mark Soosaar on Pärnu filmifestivali pealik ja nägu
Mark Soosaar on Pärnu filmifestivali pealik ja nägu Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Palju on räägitud Mark Soosaare lennukast ideest ehitada Pärnusse kunstisadam. Paraku pole see plaan leidnud seni piisavat toetust ei Pärnu linnalt ega kultuuriministeeriumilt. Et aga idee on liialt hea maha matmiseks, on ringlema hakanud jutud, et kunstisadam tuleb hoopis Kihnu. Maa Elu võttis uurida, kas sellel ka tõepõhja alla on.

Kihnu vallavanem Ingvar Saare: „Pärnu kunstisadama eeskujul võiks teha miniinstallatsiooni Kihnu sadamasse. Aga lausa Pärnu kunstisadam Kihnu sadamasse tuua? Oleks jõudu, aega ja energiat, võib olla teemegi ära! Muide, meie Kihnus rääkisime elevandist juba ammu enne, kui Pärnu randa elevant tehti. Meie mõtlesime seda küll päris loomana.”

Pärnu kunstisadama eesvedaja Mark Soosaar ütles, et on selle projektiga tegelenud juba kümme aastat ja sellele on kulunud üle poole miljoni euro. „Oleme detailplaneeriguid ja konkursse teinud. Ootame valimised ära ja siis vaatame edasi,” tõdes ta nüüd. „Pärnu kunstisadamasse ootame 200 000 turisti, Kihnu taluvus oleks 25 000.”

Kihnu UNESCO suulise ja vaimse pärandi maailmanimekirja aidanud Mare Mätas ütles, et talle see idee meeldib. „Kihnu on ju naivistide saar, meeste kunsti saar, miks mitte siia üks kultuuripärandisõbralik kunstisadam rajada!”

Üks kunstisadama Kihnu rajamise idee autoreid, Kihnu Kunstiruumi asutaja Jaak Visnap: „Mul on see Soosaare teema peas. Kunstisadamat, nagu Mark mõtleb, Kihnu ei saaks teha, sest see hõimkond, kes seal elab, peaks jääma võimalikult autentseks ja mingisuguseid Yoko Onosid sinna tuua ei ole kohane. Aga kunstilaagreid teeme ikka!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles