Aeg on kuuse-kooreüraski metsast väljatõrjumiseks küps (1)

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Võrreldes eelmiste aastatega peaks üraskeid sel aastal vähem olema.
Võrreldes eelmiste aastatega peaks üraskeid sel aastal vähem olema. Foto: Shutterstock

Aeg on sealmaal, mil saab kasutada kuuse-kooreüraskite peamist tõrjevõtet, milleks on mais, vahel ka juuni alguses värskelt asustatud puude metsast eemaldamine mõne nädala jooksul pärast seda, kui kahjur on need asustanud.

Keskkonnaagentuuri metsaosakonna peaspetsialist Heino Õunap tähendas, et eelmiste aastatega võrreldes peaks üraskeid olema sel aastal küll vähem ja ka kahjustusi peaks seetõttu harvemini esinema. „2020. aasta ei olnud neile nii soodne kui 2019. aasta – kevad venis ja teine põlvkond jäi vähearvukaks,” lausus ta ja rääkis, et käes on ka paras aeg püüniseid paigaldada, sest tänavu mai teisel poolel, kui soojaks läheb, algab kohe ka kuuse-kooreüraski lendlus. Selleks ajaks peaksid püünised paigas olema.

Püüniste all peetakse silmas puid, mis on langetatud tüvekahjuritele asustamiseks kahjuritõrje eesmärgil. Kevadisteks püünispuudeks sobib ka sügisene ja talvine tormimurd ja -heide, samuti lumemurd. Efektiivsuse suurendamiseks võib kasutada feromoonpreparaate.

Püüniste konkurendid

Püünised tuleks paigaldada eelmisel aastal hukkunud puude lähedusse, kahjustuskoldesse, aga mitte kahjustuskolde kõrvale tervesse metsa. Heino Õunapi sõnul on oluline, et need jääksid elusatest okaspuudest vähemalt kümne meetri kaugusele ja raiesmiku serva paigaldatuna vähemalt 20 meetri kaugusele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles