Mida teha muruga, kas rohelist asfalti või punkari soeng?

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Ilus või hirmus? Margareetadest vallutatud muruplats on mõnele unistus, aga teisel riivab silma.
Ilus või hirmus? Margareetadest vallutatud muruplats on mõnele unistus, aga teisel riivab silma. Foto: Riina Martinson

Käes ongi aeg muruniidukitele hääled sisse lüüa, aga esmalt tasub kaaluda, kui palju tänavu oma maa peal niidumasinal „rohelist asfalti” toota lasta.

Oleme juba harjunud, et varakevadel kulu ei põleta, aga nüüd püütakse meid harjutada mõttega muruplatsil hoopis heinal kasvada lasta. Ühest küljest on siin küsimus igaühe ilumeeles, aga mis veelgi tähtsam: kas pikad rohukõrred meelitavad puugid meie aeda?

Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi on teaduskirjandusest selgitanud kulu põletamise ja puukide arvukuse seost ning on veendunud, et kulupõletamise keeld puukide arvukust ei tõstnud. See, et inimestele tundub, et puuke liigub rohkem, on seotud meie eluviisi muutusega. Esiteks on maastik teistsugune. Kui varem peeti rohkem loomi, karjatati neid ja tehti heina, siis nüüd on ühe-kahe lehma pidamine sisuliselt lõppenud ning need jõeluhad, kraaviperved, metsaservad ja väiksed aasad, mis varem loomadele talvesööta varudes paljaks niideti, kasvatavad nüüd heina, mida keegi ära ei korista. Nii tekib aastatega paks kulu- ja kõdukiht, kus puukidel mõnus talvituda.

Teisalt liiguvad inimesed ise looduses rohkem, näiteks sportimas ja koertega jalutamas ja nood nuusivad niitmata alasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles