Sordiaretaja: kartul on kui kasutamata pomm

Silvi Lukjanov
Copy
Eesti inimene, kes kasvatab kartulit oma tarbeks oma aias, on Terje Tähtjärve hinnangul väga usin Eesti asju proovima.
Eesti inimene, kes kasvatab kartulit oma tarbeks oma aias, on Terje Tähtjärve hinnangul väga usin Eesti asju proovima. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

„Eestlane on ja jääb kartuli-inimeseks, kuid kartulist tuleb hakata ka midagi muud tegema, mitte ainult keeta ja küpsetada,” kõneles Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) sordiaretaja Terje Tähtjärv.

Terje Tähtjärv, töötate Eesti Taimekasvatuse Instituudis (ETKI) sordiaretajana 2004. aastast, teie käe all on sündinud sordid ‘Teele’ ja ‘Tiina’. Kui palju kartulisorte Eestis kasvatatakse?

Kartulisorte on tuhandeid ja keegi pole arvet pidanud, kes, mida ja kui palju kasvatab. Meil on Saksa firmade Solana, Norika ja Europlanti sortide esindajad. Sordid on pärit ka Hollandi firmadest Agriko ja HZPC, lisaks ringlevad mitmed Taani ja Soome kartulisordid ning muidugi Eesti kartulisordid. Sortide osas on paras paabel. Samuti ei oska me nende seast kellelegi enam midagi soovitada. Nii palju on kriteeriume, mille järgi tuleb inimesel endal valik teha. Oskame vaid öelda, et välismaiseid sorte on palju peale tulnud ja kes toovad neid maale, nemad neid sorte ka katsetavad. Meie instituut kasvatab meie oma Eesti kartulisortide seemet.

Kui konkurentsivõimeline on Eesti kartul?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles