Hiiumaa kalur kurta ei saa: „Hinnad on ka täitsa head”

Tiit Efert
Copy
Koit Kalmuse hooaeg algas kuu aega tagasi mõrrapüügiga ning põhisaagiks on räim.
Koit Kalmuse hooaeg algas kuu aega tagasi mõrrapüügiga ning põhisaagiks on räim. Foto: Tiit Efert

Juba aastaid Hiiumaal kutselise kalurina töötanud Koit Kalmus käib Hiiumaa sadamates vähemalt korra päevas, tegelikult isegi kaks korda, varahommikul ja pärastlõunasel ajal.

Kui kuskil Tallinna või Tartu müügipunktis näeb praegusel ajal kala hinnasildil juures märget Hiiumaa, siis see on ilmselt Koit Kalmuse püütud. Suve poole on selle tõenäosus väiksem, sest siis jääb suurem osa kalast kodusaarele.

„Läheb enam-vähem, ei saa kurta, sest kokkuostuhinnad on kerkinud,” lausus Kalmus. Tema hinnangul mängis rolli see, et kala nõudlus on kasvanud ja kliendid on nõus rohkem maksma.

Tänavu talvel pidas Kalmus pausi ning jaanuarist märtsini ta kala ei püüdnud. „Talvel on külm ja jää ning enamikul kaladel on keeluaeg, see pingutus ei tasu ennast ära,” põhjendas ta. Kalmuse hooaeg algas kuu aega tagasi mõrrapüügiga ning põhisaagiks on räim. Lisaks tuleb ümarmudilat. Vahel satuvad mõrda ka mõned ahvenad, särjed ja haugid.

Ümarmudilat müüb ta Pärnusse kokkuostu. „Hinnad on ka täitsa head juba, täna oli seda kokku 40 kilogrammi,” teatas Kalmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles