Väikesaarte elanikel muutub kojusaamise kord

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kui varem oli kihnlastel mandriinimeste ees praamipileti ostuks eelisõigus, siis sel aastal käib kõik elavas järjekorras – kes ees, see mees.
Kui varem oli kihnlastel mandriinimeste ees praamipileti ostuks eelisõigus, siis sel aastal käib kõik elavas järjekorras – kes ees, see mees. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kihnlased ja vormsilased tahavad kindlust, et nad saavad turismihooajal mandrilt tagasi koju, Piirissaarel nähakse tõrvatilka kohalike elanike sõidukite üleveo hinna ja korra muutuses, Liivi lahe rüppe eraldatud ruhnlasi loksutab 6. aprillil sõnastatud määruse eelnõu vähe.

„Kõik Eesti saared ja nende elanikud on olulised ning vajavad häid ühendusi, mistõttu tahame väikesaari teenindada võrdsetel tingimustel. Piletimäärusega ühtlustuvad Kihnu, Vormsi, Ruhnu ja Piirissaare parvlaevaliinide piletihinnad ning soodustused,” põhjendas majandus- ja taristuminister Taavi Aas kooskõlastustusringile jõudnud avaliku teenindamise lepingu alusel tehtavate liinivedude määruse eelnõu, mis dokumendiks saanuna peaks jõustuma Vormsi kohta 1. juunist, Kihnu ja Piirissaarega seotud parvlaevaliinidel 1. septembrist ning Ruhnu kohta tuleva aasta 1. maist.

Ministri sõnade kohaselt on soodustuste loomist väikesaarte esindajatega korduvalt arutatud ja neile on vastu tuldud nii palju, kui seadused seda võimaldavad.

„Tahtsime säilitada võimalikult sarnast olukorda juba toimivaga, kuid eri saartega on kehtivate lepingutega olnud seni soodustusi, mis tuleks õiguslikult lahendada teisiti,” märkis Aas.

Hind tõusis natukene

Tartu vallas sõidab Laaksaare ja ligemale 100 elanikuga Piirissaare vahet 50 reisija- ja viie autokohaga parvlaev Koidula, mida nagu teisigi kõnealuseid saari mandriga ühendavaid liine teenindab AS Kihnu Veeteed.

Tartu valla abivallavanem Tarmo Raudsepp märkis, et viidatud määruse eelnõuga muutub Piirissaare jaoks suhteliselt vähe. Kuigi nii kohalike kui ka võõraste üleveo hind natuke tõusis, tekkis Piirissaare elanikele sõidukite vedamise soodustus.

„Turismihooaeg Piirissaarel ei ole võrreldav Kihnuga, kuid praami peale alati ikka broneeringuta ei saa,” nentis Raudsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles