Ainuüksi looduspildi vaatamaine kontoris või kodus vähendab stressitaset

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Ka korrusmajas elades saab endale ja lapsele pakkuda taimede kasvatamisest saadavaid häid emotsioone. Terapeudid annavad idee: kui laps on suur pitsasõber, kasvatage näiteks basiilikut ja muud maitsvat, mida pitsa tegemisel kasutada saab.
Ka korrusmajas elades saab endale ja lapsele pakkuda taimede kasvatamisest saadavaid häid emotsioone. Terapeudid annavad idee: kui laps on suur pitsasõber, kasvatage näiteks basiilikut ja muud maitsvat, mida pitsa tegemisel kasutada saab. Foto: Shutterstock

Miks on nii, et metsa alla jalutama minnes või veekogu ääres olles on justkui kergem hingata? Või oma aias toimetades on küll väsimus kontides, aga vaim erk? Uuringute järgi on taimede ja looduse mõju inimesele tuntav ja tulemused väga üllatavad.

Aprillis esitas Eesti Aiandusliit valitsusele pöördumise koos küsitlusega, millele vastanud soovisid aianduspoodide avamist, sest aiategevused ja looduses toimetamine mõjub sel keerulisel ajal vaimsele tervisele väga hästi. Aga miks?

Tallinna Tervishoiukõrgkooli tegevusterapeudi õppekava juht Hanna-Maria Põldma ja tegevusterapeutide õpetaja Kristiina Didrik (pildil) selgitasid, et side loodusega on välja kujunenud evolutsiooniliselt – mõned keskkonnad on kusagil sügaval sisimas meie jaoks seotud turvalisuse, toidu ja joogiveega. Looduse mõju on taastav, võtab Didrik väga lühidalt kokku mitmeid uuringuid.

Müstilised tulemused

„Miks üldse minna aeda ja tegutseda? Lihtne vastus – et oleks rõõmu. Ja rõõmu võib vahel olla päris vähe,” sõnas Põldma. „Tegevusterapeudid soovitavad mullatöid teha ­ilma kinnasteta, sest muld annab palju taktiilset (kompimisega tajutavat) tagasisidet ning sisaldab mikroobe, mis mõjuvad hästi immuunsüsteemile. Kui immuunsüsteem on korras, on ka meeleolu parem,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles