Soojakraadid võivad sel nädalal kerkida rekordnäitajate lähedale

maaelu.postimees.ee
Copy
Suvist sooja ootavad kõik juba pikkisilmi.
Suvist sooja ootavad kõik juba pikkisilmi. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

“9.–14. mai “kõigi aegade” kuumarekordid on Tallinnas ja Tartus jäänud vahemikku 24,6–29,5 kraadi, millest värskeim rekord registreeritud 2013. ja vanim 1869. aastal. Nii et kui peaks tulema intensiivne kuumus, võib tulla uusi rekordeid, aga kui leebe suvesoe, peab leppima 16–21 kraadiga. Elame, näeme!” kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases Maa Elu ilmaloos.

Riigi ilmateenistuse andmetel laieneb esmaspäeval (10.05) üle Skandinaavia ja Läänemere madalrõhkkonna serv, samal ajal püsib Venemaa kohal kõrgrõhkkond. Kahe rõhuala piirimail pöördub Läänemere ääres õhuvool lõunasse ja soojem õhumass pääseb meie maile. Kahe õhumassi piirimail sajab ennelõunal idapoolsetes maakondades veel vihma, aga keskpäevast alates muutub taevas juba selgemaks ja sadu enam karta pole. Lõuna- ja kagutuul on tugev, ulatub puhanguti 13, saartel 15 m/s. Õhutemperatuur tõuseb 16..21°C-ni, meretuulele avatud rannikul 10°C ümbrusse.

Teisipäeval (11.05) jääb madalrõhkkonna tegevusväljaks Skandinaavia ja edasi ei pääse, sest Venemaa kohal püsiv kõrgrõhkkond ei tagane ning ulatub servaga üle Läänemere idaranniku. Ilm on sajuta ja laialdaselt ka selge taevaga. Kahe rõhuala vastasseisu tõttu aga puhub ikka tugev lõuna- ja kagutuul. Lõunakaarest jätkub sooja juurdevool. Õhutemperatuur langeb öösel 10°C lähedale, päeval tõuseb 18..23°C-ni, meretuulega rannikul on märksa jahedam.

Kolmapäeval (12.05) püsib Venemaa kõrgrõhkkonna ülekaal. Öö on laialdaselt selge ja õhutemperatuur langeb paar-kolm kraadi alla 10°C piiri. Päev tuleb enamasti päikeseline. Puhub mõõdukas kagutuul. Õhutemperatuur tõuseb suviselt üle 20°C, üksnes meretuulega rannikud on väga jahedad.

Neljapäev (13.05) jätkub suvise sooja ja rahuliku ilmaga. Öö on kõrgrõhkkonna servas selge ja kuiv. Päeval lisandub lõuna poolt niiskust ja areneb pilverünki ning pärastlõunal suureneb hoovihma võimalus.

Reedel (14.05) tõmbub kõrgrõhkkond veidi tagasi, seda Läänemere lõunavete poole liikuva madalrõhkkonna survel. Kaguvoolus saabuvas niiskemas õhumassis areneb rünksajupilvi ning hoovihma ja äikese võimalus suureneb 50-75%-ni. Kagutuul muutub tuntavamaks. Selgema ööga langeb miinimum 10°C ümbrusse, päevane temperatuurifoon on eelnevaist pisut madalam ja jääb 20°C lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles