Varajane kartul kasvab panges

, köögiviljakasvataja
Copy
Kui kartuli lehed pisut kasvavad, siis lisage mulda, nii kasvatab taim rohkem mugulaid.
Kui kartuli lehed pisut kasvavad, siis lisage mulda, nii kasvatab taim rohkem mugulaid. Foto: Tiina Paasik

Veebruaris kirjutasime, kuidas toas pottides kartuleid kasvatada. Toona mulda saanud kartulimugulad on nüüdseks ilusti edenenud, lehed end mullast välja ajanud ja neid on paar korda mullatud.

Kui peenramaad ei ole, saabki kartuleid kasvatada suuremates taimepottides või anumates. Anumatel peavad põhjas olema avad niiskuse eemaldumiseks. Kuna taaskasutus on moodne, siis pea­aegu põhjatu ämber sobib väga hästi. Ämbri põhja on soovitatav panna drenaažiks savipotikilde, suuremaid kivikesi ja siis mulda. Seejärel lisage orgaanilist väetist (graanuleid), väheke kasvuturvast ja eelidandatud kartul. Mugulad katke esialgu kergelt ja lehtede tärkamise järel lisage kasvuturvast.

Anumad võib asetada rõdule ja terrassile, aga kui on öökülmaoht, siis kaitske kattelooriga.

Varajase kartuli kasvatamiseks on soovitatav mugulad eelidandada. Idandatud mugulatest kasvab saak kiiremini ja kartul võib jõuda toidulauale juba juunikuu esimesel poolel.

Aiamulda kartuleid pannes võiksid vaod olla paar päeva varem valmis, siis soojeneb vaopõhi ja see mõjub soodsalt mugulatele. Varajase kartuli mahapanekul piisab kuni viiekraadisest mulla temperatuurist. Vaopõhja on hea raputada komposti või hobusesõnnikugraanuleid. Mugulad pannakse vakku vahedega 25 cm, esialgu kaetakse mugulad kergelt mullaga, kasvuajal mullatakse.

Varajase kartuli vaod kaetakse kohe kattelooriga.

Praegu on sobiv aeg ka aedhernest külvata. Herneid võib leotada kuni kuus tundi ja siis külvata niiskesse väiksesse peenravakku või anumatesse. Jälgige seemenepakendil olevat skeemi, kui tihedalt külvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles