Küüslaugupõllust kasvas välja hoidiste tootmine

Tiit Efert
Copy
Triin Radala ja Tanel Prits katsetasid küüslauguhoidiste tegemist neli aastat, enne kui tulemusega rahule jäid.
Triin Radala ja Tanel Prits katsetasid küüslauguhoidiste tegemist neli aastat, enne kui tulemusega rahule jäid. Foto: Tiit Efert

Tartumaal Unipiha külas asuvas pere­ettevõttes Tartu Maavili valmivad Joonase kaubamärgi all käsitööna hoidised. Ettevõtmise taga on Triin Radala ja Tanel Prits.

Maalilises paigas mäenõlval asuva talukoha on noor pere endale ise soetanud ja seda vaikselt arendanud. Kolmehektarise krundi sisse mahtus ka suur küüslaugupõld. Sealt tootmine alguse saigi.

„Ostsime suurt küüslaugusorti ja hakkasime seemet kasvatama,” meenutas Tanel. Alustati ühest peenrast. Kõik, mis sealt üles korjati, pandi uuesti maha. Nii hakkas põld aina kasvama, kuni ühel hetkel oli saaki nii palju, et oli kahju lasta sellel raisku minna. Niisama maha müüa tundus mõttetu, sest kokkuostuhind oli odav, aga küüslaugu kasvatamisse pandud töö ja vaev suur. Nii asutigi küüslauku konserveerima ja marineerima ning internetist leitud retsepte katsetama.

Paraku ühtegi lemmikut välja ei kujunenud. „Lihtsalt ei meeldinud,” lausus Tanel. Kuid tahtmist jagus ning katsetused jätkusid. Võttis neli aastat, kuni timmiti paika tasakaalus retsept, mis ka endale meeldis. Aga see oli mõeldud üksnes enda tarbeks.

Sõbranna pani nime

Marineeritud küüslauku pakuti tuttavatele ja selgus, et hakkama on saadud millegi maitsvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles