Ainult kodutoidust kanale ei piisa

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Kana tervise hea indikaator on muna. Kui munemine jääb harvemaks, lakkab sootuks või munakoor pole enam kena ja kõva, tasub esmalt viga otsida kana toidulaualt.
Kana tervise hea indikaator on muna. Kui munemine jääb harvemaks, lakkab sootuks või munakoor pole enam kena ja kõva, tasub esmalt viga otsida kana toidulaualt. Foto: Ardi Truija/Pärnu Postimees

Sarnaselt mullusega on kanad populaarsed selgi kevadel ja üha enam hobikasvatajaid toob linnud koju. Et kanad hästi kasvaksid ja mune annaksid, peab teadma, kuidas neid toita.

Kui tegu on algaja kanakasvatajaga, kes söötmisega eriti kursis ei ole, soovitas Scandagra söödatehnoloog Marge Malbe kindlasti kauplusest valmissööta hankida, sest sealt saavad linnud täis kõhule lisaks kätte kõik vitamiinid, fosfori, proteiini, kaltsiumi ja muud vajalikud ained.

​Kiilid ja teod kanale ei sobi

Soojal ajal tasub kanad õue siblima lasta, kui selleks on ruumi ja võimalust, aga tuleb teada, et tänavu kuni 31. maini kehtib kanade sees hoidmise kord.

Väljas olla on kodulindudel hea, sest nagu Marge Malbe ütles, kana otsibki päev otsa omale toitu. Siiski see, mis ta väljast saab, ei kata kogu toiduvajadust, eriti kui arvestada, et kanatõud on aretatud tänapäeval selliselt, et nad annaksid suurema lihasmassi või rohkem mune. „Ikkagi inimene peab andma omalt poolt juurde,” tähendas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles