Üha rohkem ehitatakse majad valmis juba tehases

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Tehasemaja detailid ja moodulid valmivad soojas tootmisruumis ilmastikumõjude eest kaitstult. Sellise maja kohapeal paikapanek võtab maksimaalselt kuu. Pildil valmib üks järjekordne maja Akso-Hausi Vasalemma tehases.
Tehasemaja detailid ja moodulid valmivad soojas tootmisruumis ilmastikumõjude eest kaitstult. Sellise maja kohapeal paikapanek võtab maksimaalselt kuu. Pildil valmib üks järjekordne maja Akso-Hausi Vasalemma tehases. Foto: Ain Alvela

Kui kortermajade ehitamisel kasutatakse tänapäeval juba valdavalt tehases toodetud detaile või mooduleid, siis tasapisi hakkab tehasemajade rajamise tehnoloogia jõudma ka eramajade ehitamisse.

Ehitustehnoloogiliselt on selge, et ehitusplatsil on märksa efektiivsem hoone kokku monteerida juba varem tehases valmis tehtud detailidest, mitte kõike algusest lõpuni kohapeal ehitada. Mida täiuslikum on tehasetoodang, seda kiiremini kulgeb töö platsil. Ja eelduslikult on ka kvaliteetsem, sest töid ei sega ilmastikuolud, materjalide tarneraskused või vajadus mõne spetsiifilise toimingu jaoks spetsialist leida.

Kõik see kokku muudab maja valmimise aja märksa lühemaks kui ehitusplatsil ehitades ning eriti praegusel ehitushindade kallinemise ajastul ka mõnevõrra odavamaks. Muidugi tuleb arvestada, et tehases valminud maja lõplikust hinnast olulise osa moodustab selle kohalevedamise maksumus.

Valdavalt on erakasutajale mõeldud tehasemajade tootjad suunanud oma toodangu piiri taha, sest esiteks on kodumaal nõudlus kesine, teiseks õnnestub välismaal saavutada müügis kuni 15% suurem kasumlikkus. Muuseas on puidust tehasemajade eksport püsinud aastaid enim Eesti väliskaubandusse panustanud toote­artiklite seas.

Väikesed moodulmajad koguvad populaarsust

Aga on ka ettevõtteid, kes oma tegevuse orienteerunud just koduturule. Näiteks Pärnumaal Lääneranna vallas tegutsev OÜ Greencube, mille tootevaliku leivanumber oli aastaid nn kuubikmaja või majakuubik – pisut alla 20 m² suuruse ehitusaluse pinnaga maja, mille võis tervenisti, kuni siseviimistluseni tehases valmis ehitada ja mis oma väiksuse tõttu ei vaja üldjuhul eraldi ehitusluba ega projekti. Samas on sellises majas olemas kõik mugavaks äraelamiseks vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles