Soodsama kütuse aeg saab aasta pärast läbi, põllumehed mures (2)

Kristina Traks
Copy
Eestis praegu kehtiv nn sinise diislikütuse aktsiisimäär 100 eurot 1000 liitri kohta on peaaegu viis korda kõrgem ELi miinimummäärast, aasta pärast tõuseb summa tagasi 133 euroni.
Eestis praegu kehtiv nn sinise diislikütuse aktsiisimäär 100 eurot 1000 liitri kohta on peaaegu viis korda kõrgem ELi miinimummäärast, aasta pärast tõuseb summa tagasi 133 euroni. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Järgmisel kevadel tõusevad diislikütuse aktsiisimäärad endisele tasemele tagasi. Maa Elu uuris, mis saab põllumeeste eriotstarbelise diislikütuse aktsiisisoodustusest.

Vastavalt ELi nõukogu direktiivile 2003/96/EÜ on põllumajanduses kasutatava mootorikütuste madalaim maksustamise tase 21 eurot 1000 liitri kohta. Eestis praegu kehtiv nn sinise diislikütuse aktsiisimäär 100 eurot 1000 liitri kohta on peaaegu viis korda kõrgem ELi miinimummäärast. Järgmise aasta 1. maist tõuseb see kehtiva seaduse kohaselt tagasi 133 euroni 1000 liitri kohta. Põllumajandus- ja kaubanduskoda on teinud pöördumise säilitada põllumajanduses kasutatava diislikütuse ja teiste energiakandjate aktsiisisoodustused, sest see aitab Eesti põllumeestel püsida konkurentsis teiste riikide tootjatega.

Võrdluseks – meie põllumeeste Läti ja Leedu kolleegid saavad põllumajanduskütuse kätte ligi poole madalama aktsiisimääraga – Leedus on eriotstarbelise diislikütuse aktsiis vastavalt 60 ja Lätis 62,1 eurot 1000 liitri kohta.

Muudetud ostuskeem

Maaeluminister Urmas Kruuse ütles, et põllumajandusliku diislikütuse aktsiisisoodustus rakendub tuleval aastal samadel alustel, kui see oli ka enne aktsiisimäärade muutmist

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles