Pank: viljahind murrab börsil tippe

maaelu.postimees.ee
Copy
Venemaal on tänavu hea viljasaak.
Venemaal on tänavu hea viljasaak. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

SEB põllumajandussektori juhi Andrus Mägi hinnangul on teraviljakasvatajate seis hea, kuna talv möödus taliviljadele soosivalt ning vilja börsihinnad on kõrged.

"Mõnes piirkonnas ilmnesid külma ja lumiseene kahjustused, tingituna märtsis sadanud lumest, kuid suures pildis on olukord siiski hea," märkis Mägi pressiteates.

Kõrge viljahind lisab tema sõnul teraviljakasvatajatele täiendavat kindlustunnet. "Märtsis jõudis Euroopas nisu börsihind hetkeks 250 euroni tonni kohta, mis on kõrgeim hind alates 2013. aastast. Turgude ootus selle aasta nisu hindade osas püsib jätkuvalt kõrge," nentis ta.

Drastiliselt on tema sõnul kerkinud maailmas ka teiste kultuuride, näiteks maisi ja sojaoa hinnad. "Maisi hind on kahekordistunud, sojaubade hind on kasvanud 80 protsenti. Võib väita, et hinnatõusule on osaliselt kaasa aidanud Hiina, kes on asunud end jõulisemalt toiduga kindlustama, suurendades oluliselt impordi mahte. Samuti Venemaa tegevus, kes on maailmas suurim nisu eksportiv riik, kehtestades kõrgemad tariifid eksporditavale viljale," lisas ta.

Ka piimahind on hakanud vaikselt tõusma. Kui 2020. aastal jäi keskmiseks piimahinnaks 293 eurot tonni kohta, siis tänavu veebruaris maksti Eesti tootjatele keskmiselt 299 eurot tonni eest. Samas nentis Mägi, et meie piimatootjatele makstav hind on 4,8 protsenti madalam, kui eelmise aasta samal perioodil ning jätkuvalt üks madalamaid Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles