Rändeaeg pole läbi - kanad veel õue ei pääse

maaelu.postimees.ee
Copy
Kanad.
Kanad. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Põllumajandus- ja Toiduamet lõpetas Harjumaal asuva A.K.S.S Grupp OÜ lindlas lindude gripi tõttu kehtestatud karantiini ning kümne kilomeetri raadiuses oleva piirangutsooni. Üle-eestiline lindude sees pidamise nõue jääb kehtima.

Põllumajandus- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Hele-Mai Sammeli sõnul on möödunud 30 päeva haigestunud lindude hukkamisest, pidamisruumide puhastamisest ja desinfitseerimisest. A.K.S.S Grupp OÜ lindlas teostatid desinfitseerimised ja hävitati kõik, mis puutus kokku haigestunud lindudega. Kuna pole tuvastatud haiguse edasisist levikut, siis lõpetati piirangute kehtivus.

Lisaks kontrolliti kõiki linnupidajaid, kes jäid piirangutsooni. „Kümne kilomeetri raadiusesse jäävaid linnupidajaid kontrolliti ning puudusi ei tuvastatud. Samuti ei esinenud lindudel haigustunnuseid. Seetõttu sai piirangutsooni kitsendused tühistada,“ kirjeldas Sammel.

Endiselt on väga oluline järgida kõiki bioohutusnõudeid ning olla ettevaatlik, et suurt suremust ja seeläbi suurt majanduslikku kahju põhjustav taud ei jõuaks ühtegi lindlasse.

Kuna lindude ränne pole veel lõppenud ning jätkuvalt leitakse lindude gripile positiivse diagnoosiga veelinde, siis tuleb endiselt kodulinde hoida sisetingimustes. Põllumajandus- ja Toiuduamet jälgib lindude gripi levikut ning vastavalt olukorrale otsustab üle-eestilise sees pidamise nõude kehtetuks tunnistamise esimesel võimalusel.

Eestis tuvastatud eriti ohtliku lindude gripi positiivsed tulemused mets- ja veelindudel 30. aprilli seisuga.
Eestis tuvastatud eriti ohtliku lindude gripi positiivsed tulemused mets- ja veelindudel 30. aprilli seisuga. Foto: PTA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles